Ще участват ли ГЕРБ по някакъв начин в него?

„Освен едрите политически формати приципно подкрепа или не подкрепа имат значение детайлите – персонален състав, министър-председател и т.н. В разговора преди не можахме да коментираме единствените възможни два аргумента защо евентуално може да бъде дадена подобна подкрепа. Първото е, за да има известно парламентарно време. Вторият аргумент е да се избегне пародията, че за три месеца и половина в България ще има четири правителства”, коментира в студиото на „Здравей, България” вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

По темата

Припомняме, че ГЕРБ и Реформатоският блок ще преговарят може ли този парламент да подкрепи ново правителство. Условието на най-голямата политическа сила е да се приемат гласовете от референдума. Категорично обаче Бойко Борисов няма да е премиер в нов кабинет. А Реформаторите настояват да се приеме антикорупционният им закон.

„Ние върнахме мандата, който ни беше даден. Нито аз, нито колегите ми ще сформираме правителство, нито ще участваме”, категоричен бе Томислав Дончев.

А какъв човек биха подкрепили Реформаторите за министър-председател?

„Най-вече този, който е посочен от Реформаторския блок и този, който заедно с всички партии от блока ще носи отговорност за това какво се прави”, отговори Томислав Дончев.

„Силно съм скептичен, че в парламент, избран с подобна мажоритарна система, ще има ясно лидираща политическа сила. По-скоро преценката ми е, че ще се случи силно дефрагментиран парламент. Технология на консенсуса е до какво ще се стигне – до буквално прилагане на резултата от референдума или до някакъв вид компромис. Но за мен ще е грешка волята на народа, изразено в референдума, да не бъде отразена в изборните правила”, прогнозира Томислав Дончев.

Целия разговор гледайте във видеото.