Първият тур изхвърли кандидатите на традиционните партии

Крах за традиционните партии и пряк сблъсък на Еманюел Макрон и Марин Льо Пен на втория тур. Това определи първият кръг на президентските избори във Франция. В Обединена Европа въздъхнаха с облекчение от резултата на Макрон. 

По темата

Независимият кандидат Макрон печели с малко под 24% от гласовете. За Марин льо Пен са гласували около 21% от французите.

Така, за пръв път, откакто е създадена сегашната президентска система преди близо 60 години, и двете големи партии във Франция не класираха кандидатите си във втория тур.

"Чух в последните месеци съмненията, гневът и страховете на французите, но видях и желанието им за промяна. Това ги накара тази вечер да отнемат властта на двете големи партии, които управляват Франция от над 30 години", заяви Макрон, след като станаха ясни резултатите от първия тур. 

"Направихме първата стъпка, която ще вкара френския народ в Елисейския дворец. Резултатът е исторически. Удостоява ме с огромната отговорност да защитавам френската нация. Нейното единство, сигурност, култура, просперитет и независимост", коментира Марин льо Пен. 

Брюксел и Берлин поздравиха Еманюел Макрон с победата. Както Европейският съюз, така и Германия не крият предпочитанията си към умерения кандидат. Единствената голяма държава, която отчетливо предпочита Льо Пен е Русия.

Шефът на комисията по външна политика в руската Дума написа, че Макрон представлява "безнадежден опит за запазване на статуквото". А пазарите реагираха изключително положително на резултата от първия тур. В първите часове на търговия, всички европейски индекси нарастнаха. На азиатските борси еврото достигна най-високата си стойност от 5 месеца насам.

„Манюел Макрон е един малко неопределен политически субект. Смята се, че зад него стоят не малко лобита. Почти нищо компрометиращо не беше извадено в медиите срещу него, а имаше доста неща, за които се говореше”, коментира журналистът Румяна Угърчинска.

„Макрон е сравнително ново лице са политиката. Той не е бил избиран, той не е управлявал Франция, той не е бил депутат или премиер. Той беше министър две години и четири дни и то не особено успешен министър”, напомни тя. 

Минути след обявяването на първите предварителни резултати от президентските избори, на площада пред Бастилията в Париж група младежи, определящи се като „антифашисти”, се опита да организира „Нощ на барикадите”. Стигна се до сблъсъци с полицията. Двама души бяха ранени, а трима - арестувани.  В  Десети район на Париж пък бяха подпалепет автомобила.

Вотът, който ще определи президента, е на 7-и май. Повечето от загубилите кандидати вече призоваха своите привърженици да гласуват за Еманюел Макрон.

Прогнозите сочат, че избирателите на другите партии ще се обединят срещу льо Пен и няма да й дадат поста.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.