Кралица Елизабет II ще продължи да изпълнява всичките си официални ангажименти

Съпругът на кралица Елизабет II, принц Филип, ще се оттегли от официалните си задължения през есента.Съобщението беше направено днес от Бъкингамския дворец, откъдето уточняват, че решението е взето с пълната подкрепа на британската кралица.

ЖИВОТЪТ НА ПРИНЦ ФИЛИП В СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

НАЙ-КРАСИВИТЕ ПРИНЦЕСИ И КРАЛИЦИ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА (ГАЛЕРИЯ)

Херцогът на Единбург, който през следващия месец ще навърши 96 години, е патрон, председател или член на повече от 780 организации. От Бъкингамския дворец уточняват, че кралица Елизабет II ще продължи да изпълнява всичките си официални ангажименти.

КАК Е ИЗГЛЕЖДАЛА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА КАТО МЛАДА? (ГАЛЕРИЯ)

Принц Филип е толкова известен с гафовете и шегите си, колкото кралица Елизабет Втора с резервираността си, отбелязва Франс прес.

Един от класическите гафове на принц Филип е на церемонията по независимостта на Кения през 1963 г., където той представлява Великобритания, отбелязва Ройтерс. В момента, когато британското знаме е на път да бъде свалено, той се обръща към лидера на движението за независимост Джомо Кениата, с въпроса "сигурни ли сте, че искате да продължите?"

ПРИНЦЕСА ШАРЛОТ - 2 ГОДИНИ В 22 КАДЪРА (ГАЛЕРИЯ)

През 1967 г., в отговор на въпрос дали иска да отиде в Москва, за да помогне за облекчаване на напрежението на Студената война, принц Филип заявява: "Много бих искал да отида в Русия - макар че копелетата убиха половината ми семейство".

При посещение в Китай през 80-те години съпругът на Елизабет Втора предупреждава британски студенти, че ако останат прекалено дълго, "ще им се дръпнат очите".

През 2001 г. принц Филип казва на 13-годишно момче, което искало да отиде в Космоса, че е прекалено дебел за астронавт, а на обиколка на Австралия следващата година принцът попитал абориген дали още се бият с копия.

ПРИНЦ ДЖОРДЖ - 3 ГОДИНИ В 33 КАДЪРА (ВИДЕО+СНИМКИ)

Роден на гръцкия остров Корфу през 1921 г., той е на 18 месеца, когато го отнасят на британски кораб на легло от кашони за портокали, след като чичо му, гръцкият крал, е свален от престола. Като член на британския кралски флот участва активно във Втората световна война. Младият офицер е на 18 години, когато за първи път се среща с 13-годишната Елизабет, която е омаяна от него. 

15 НЕИЗВЕСТНИ ФАКТА ЗА ЛЕЙДИ ДАЯНА (СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК)

Първоначално родителите й гледат с лошо око на връзката й с безпаричен чуждестранен принц, но на 20 ноември 1947 г. двамата сключват брак в Уестминстърското абатство и той приема титлата Филип Маунтбатън. Преждевременната смърт на крал Джордж Шести през 1952 г., наследен на престола от Елизабет Втора, го принуждава да сложи край на кариерата си във флота, което е трудна стъпка за него, според негови близки.

Кралица Елизабет Втора цени подкрепата му до такава степен, че го е наричала "нейната скала", отбелязва АФП.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.