Държавата обаче няма да отпуска средства безвъзмездно

Създават финансов фонд, който ще спасява затъналите в дългове болници. Държавата обаче няма да отпуска средствата безвъзмездно, а под формата на кредити с ниски лихви. 

Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив е едно от лечебните заведения с много дългове. Задълженията й са за над 5 милиона лева, но засега не попада в застрашителния списък.

Пореден протест и първи оставки във врачанската болница

Лекарите там обаче се вълнуват от друг проблем - как ще се лекуват здравно неосигурените и кой ще плаща за тях?

Занапред доказано бедни и здравно неосигурени ще могат да се преглеждат при джипи и специалист без пари, както останалите, които си плащат вноските. Средствата за доболничната помощ на изпадналите българи ще бъдат осигурени от съществуващия фонд към социалното министерство. Към момента вървят преговори с финансовия министър за отпускане на пари и за тези пациенти.

Здравният министър дава на прокурор болницата във Враца

„Но не говорим за всички здравно неосигурени, а за тези, които е доказано, че са бедни. Прави се анкета от социалното министерство и се отпускат пари към болниците. Движим се в преговорите със социалното министерство в рамките на 2-3 милиона, имайки предвид какви са били разчетите като обем преминали такива пациенти”, обясни проф. Николай Петров, министър на здравеопазването.

Към един милиард лева възлизат дълговете на болниците у нас. Най-критично е положението в болницата във Враца. Протестите на лекари и пациенти продължиха и днес.

Болницата във Враца няма да приема спешни пациенти

За да спаси болниците от фалити, държавата ще създаде финансов фонд. Вече вървят преговори с финансовия министър и премиера.

„Място, от където болничните заведения да могат да теглят кредит – дали да бъде безлихвен или с някаква много малка лихва, така че те да имат финансов ресурс, с който да тръгнат да разплащат и да предоговарят големите лихви по старите си договори, да договорят някакви отстъпки от главниците”, обясни здравният министър.

Към момента в затруднено положение са болниците в Ловеч, Видин, Стара Загора и Бургас.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.