До 500 души може да се наложи да вземат предпазни мерки

Британските здравни власти призоваха днес хората, посетили ресторанта и кръчмата, където се предполага, че са отровени бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му, да изперат дрехите и да измият вещите си, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

Великобритания обмисля да бойкотира Световното по футбол в Русия

Следователи са открили следи от нервнопаралитичното вещество, с което са били отровени Скрипал и дъщеря му, в италианския ресторант "Дзици" в град Солсбъри, Южна Англия, където двамата са се хранили миналата неделя.

СЛЕД ОТРАВЯНЕТО НА СКРИПАЛ: Британската армия се включи в разследването

Здравните власти съветват всеки, който е посетил ресторанта или кръчмата "Дъ Мил" от 13,30 часа по Гринуич на 4 март до затварянето на заведенията на 5 март, да изпере дрехите си и да избърше личните си вещи като телефон, чанта и други електронни устройства с кърпички за почистване и да изхвърли кърпичките в кофите за боклук.

21 души пострадали при атаката срещу Сергей Скрипал

Вещите, които не могат да бъдат третирани по този начин, като бижута и очила, трябва да бъдат измити с топла вода и препарат и след това изплакнати със студена вода, се уточнява в съобщението.

Лондон: Ще дадем сериозен отговор на атаката срещу руския агент

Макар да няма непосредствен риск за здравето за посетителите на двете заведения, има вероятност, макар и малка, веществото, попаднало на дрехи или принадлежности, да е останало в минимални количества и да засегне кожата, се посочва в съобщението. С течение на времето многократен контакт на кожата с веществото може да представлява малък риск за здравето, се отбелязва в документа.

Отровата като „метод за убеждаване“ на политически противници

Би Би Си съобщи, че може да се наложи до 500 души да вземат тези предпазни мерки. Властите не са уточнили за какъв тип нервнопаралитичното вещество става дума, отбелязва Асошиейтед прес. Бившият двоен агент Сергей Скрипал, на 66 години, и неговата дъщеря Юлия, на 33 години, от неделя са в болница, след като бяха намерени в безсъзнание на пейка в Солсбъри.
Двамата остават в критично, но стабилно състояние. Ник Бейли - полицаят, който бе един от първите отзовали се на сигнала за атаката - е в лошо здравословно състояние.

 

ФАКТИ:

- Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

- Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

- Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

- Съпругата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

- Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

- „Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

- Великобритания настоява Москва да даде обяснения по случая. И предупреждава, че ако това не се случи, ще вземе ответни мерки.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.