В България това е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените

Близо 44 на сто от пациентите с карцином на белия дроб не са пушачи, каза пред журналисти медицинският онколог в СБАЛОЗ "Д-р Марко Марков" - Варна доц. Димитър Калев. По думите му всеки четвърти от пациентите с карцином на бял дроб няма симптоми.

Над 70 на сто от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети или четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5 процента, каза още доц.Калев. Той посочи, че едва 15 на сто се откриват в първи или втори стадий, а в останалите европейски държави този процент достига 25 на сто. Рискови фактори за болестта са активно или пасивно тютюнопушене, хронична обструктивна белодробна болест, замърсяване на въздуха, експозиция на радон или азбест, фамилно предразположение.

В България карциномът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. Ежегодно се диагностицират 3794 нови случая, допълни още онкологът. 

Симптомите на заболяването са постоянна кашлица, недостиг на въздух, изкашляне на кръв, болка в гръдния кош, рамото или гърба, промени в гласа, дрезгавост, повтарящи се белодробни инфекции, затруднено преглъщане. Ако заболяването се е разпространило извън белия дроб, симптомите са необяснима загуба на тегло, слабост, умора, болки в кости и стави, необясними счупвания на кости, главоболие, некоординирани движения, тромбози или кървене, нарушение на паметта, подуване на врата. Рискова възраст за поява на болестта е 55-74 години. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.