Премиерът Бойко Борисов изненадващо се появи в НС

Бягството на осъден за блудство от затворническо общежитие в Ловеч даде повод на опозицията да атакува управляващите в парламента.

Във вторник депутатите ще спорят по внесения от БСП вот на недоверие по темата „Сигурност”. Дебатът обаче по същество започна вече започна.

От БСП настоятелно искат в парламента да отидат правосъдният министър Цецка Цачева и вътрешният Валентин Радев.

Хеликоптер се включи в издирването на избягалия затворник в Ловеч

В пленарната зала влезе зам.-правосъдният министър Николай Проданов, който чрез статистика обясни, че случилото се не е кой знае какво отклонение от общото правило през последните години.

Министър Валентин Радев участва в парламентарния контрол.

А по обед напълно неочаквано в НС отиде и премиерът Бойко Борисов.

„Заместник-министърът да каже колко мъже ходят по улиците с намерение да блудстват?”, попита депутатът от БСП Таско Ерменков.

Тихомир Безлов: За миналата година е имало 8 бягства от затвора

„От 2009 година има устойчива тенденция за намаляване броя на отклонилите се. През 2018 са петима, дотук, дай Боже да останат толкова”, заяви зам.-министърът Николай Проданов.

„Не казахте, че има 900 престъпници, които са на свобода и не можете да ги хванете. Той не се е отклонил, той е избягал”, заяви депутатът Драгомир Стойнев.

„Вероятно се касае за грешна преценка дали той може да работи на открито. Работата на открито е сериозна алтернатива, на този етап не мисля, че можем да се лишим от нея”, заяви Проданов.

„Петима са се отклонили от изтърпяване на наказанието си, време е управляващите да се отклонят от властта”, заяви Иван Ченчев от БСП.

„Каквото и да е ръководството при тези условия, при тази нормативна база, това ще се повтаря още и още. Има места за лишаване от свобода, в които лишеният от свобода излиза, отива на работа на място, където е огромна въпросителна дали работи и пребивава в затворническото общежитие само вечер. Като прибавим затворническите общежития, в които на 50 лишени от свобода отговаря 1 надзирател, затвори, в които на 500 лишени от свобода отговарят нощем 18-20 надзиратели, картината е, че системата е на ръба”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.