Турция ще се превърне от парламентарна в президентска република

След изборната победа турският президент Реджеп Ердоган започва трансформация на държавния апарат. С нея страната ще се превърне от парламентарна в президентска република.

Привържениците на Ердоган празнуваха изборната победа - ГАЛЕРИЯ

Ердоган ще има право да назначава 12 от 15 съдии във Върховния съд, длъжността "премиер" отпада. Вместо това той ще назначава вицепрезиденти.

СНИМКИ ОТ ИЗБОРНИЯ ДЕН В ТУРЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

Последните резултати сочат, че Ердоган печели президентските избори още на първия тур с 52,38%. Късно в неделя вечерта той се обърна към своите привърженици, събрали се пред централата на Партията на справедливостта и развитието в Анкара, като заяви, че „Турция е дала урок по демокрация на света”.

Вторият кандидат-президент и основен опонент на Ердоган – Мухарем Индже събра 30,79% от гласовете на избирателите.

В неделя имаше напрежение около изборните резултати, тъй като преброяването на опозицията показваше далеч по-малко проценти за Ердоган и, въпреки че преброяването продължаваше, той обяви победа.

Основният опонент на преизбрания турски президент Реджеп Ердоган, Мухарем Индже приема резултатите от вчерашните предсрочни президентски избори.

Кандидатът на светската Народно-републиканска партия призова новия стар президент да бъде държавен глава на всички турци.

„Приемам тези изборни резултати”, заяви Мухарем Индже. Според него Ердоган трябва да „представлява 80 милиона” турски граждани и "да бъде президент на всички нас”, предаде БГНЕС.

Привържениците на Ердоган празнуваха изборната победа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Партията на демократичните народи (ПДН) на Селахатин Демирташ също прескочи 10-процентната бариера.

В парламента Партията на справедливостта и развитието няма абсолютно мнозинство - 295 от 600 места в парламента. Мнозинство може да бъде осигурено, ако продължи съюзът с Партията на националистическото действие, която показа изключително изненадващ резултат – 11% от гласовете, което е 2 пъти повече от това, което сочеха проучванията.

КАКВО СЕ СЛУЧВА ОТТУК - НАТАТЪК?

Ердоган започва трансформация на държавния апарат и Турция ще се превърне от парламентарна в президентска република. 

По силата на новата система президентът има 2 мандата. Това означава, че Ердоган може да управлява до 2028 г. Още преди вота Ердоган обяви и трансформация на министерствата, нови държавни агенции, нови дирекции. Освен това ще има право да издава укази със силата на закон.

Както Ердоган, така и парламентът ще имат право да свикват предсрочни избори.  Но ако продължи съюза си с националистите на Девлет Бахчели, това няма да се наложи, тъй като ще контролира и Меджлиса, и изпълнителната власт, и законодателната, и съдебната.

Изключително много правомощия, съсредоточени в ръцете на Ердоган, което предизвиква много критики от  Европа, че новата турска система няма типичните за демокрациите механизми. 

ВОТЪТ В ТУРЦИЯ: Ердоган обяви, че печели нов президентски мандат (ВИДЕО)

Ключът към победата на Ердоган е една партия, която 20 години накланя везните в Турция. Това е Партията на националистическото действие на Девлет Бахчели. Благодарение на тази партия Ердоган спечели референдума за Конституционни промени и трансформирането на Турция в президентска република.

„Нашата партия е първата, която поиска президентска държава, тъй като граничим със Сирия и Ирак и там е ясно каква е ситуацията. Външните сили нападат Турция според нашите виждания. Това е причината да искаме президентска държава – по-практично и по-лесно да ръководим самата държава. На практика в момента Турция се ръководи от президента Ердоган, но сега това ще бъде официално”, коментира пред NOVA Бюлент Машаоглу, зам.-председател на Партията на националистическото действие.

„Основната причина да сме в коалиция с г-н Ердоган и партията му е опитът за преврат. След него те промениха политиката си коренно. За нашата партия най-големият проблем са кюрдската партия и ИДИЛ. Тези терористични организации се опитват да разрушат нашата родина”, обясни още Машаоглу.

„ „Сивите вълци” не са познати в света както трябва. Хората в чужбина имат погрешни впечатления за тях. Хората сред „Сивите вълци” се борят за благото на народа си, не са нацисти, те се борят само за страната и народа си. Ние сме много стара организация”, заяви Машаоглу. „Събираме националното в нас, също и религията, събираме ги и искаме да го изкараме в политическия свят. Идеологията ни е нашата държава да стигне високо ниво - и икономически, и политически. Да е по-голяма сила от това, което е сега”, заяви Машаоглу.

Репортер: Тоня Димитрова

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.