Децата ще трябва да прекарат в болница около седмица

Светът приветства спасяването на 12-те деца от пещерата в Тайланд. Политици, звезди от шоубизнеса, спортни клубове и милиони граждани изпратиха поздравления до децата, семействата им и екипа от спасители, който осъществи рискованата операция.

Влиятелни лидери като Доналд Тръмп и Тереза Мей, футболни клубове, обичани от милиони, като Манчестър Юнайтед и Рома, известни личности като милиардера Илон Мъск и хиляди доброжелатели писаха и рисуваха в социалните мрежи, за да отбележат щастливия край на операцията по спасяването на детския футболен отбор. 

ЩАСТЛИВА РАЗВРЪЗКА: Спасиха всички деца и треньора им от пещерата в Тайланд (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Искам да изразя най-искрената си благодарност за решимостта и саможертвата, показана по време на мисията. Благодаря на всеки, който участваше - организации, цивилни граждани, доброволци и медии, независимо дали бяха тайландци или от чужбина. Получихме и морална подкрепа от страни по целия свят”, каза Прают Чан-Оча, премиер на Тайланд.

Има ли риск за здравето на децата, излезли от пещерата в Тайланд? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Децата ще трябва да прекарат в болница около седмица, за да е сигурно, че са напълно здрави. Физическото им състояние е добро, но някои се лекуват от инфекция на белите дробове.

„Не им даваме приспивателни, сънят им е нормален. От психологическа гледна точка нямат никакви проблеми, вероятно защото са били заедно. Бих похвалил и треньора им, който се е погрижил за тях”, обясни Тончай Лертвилайратанапонг, здравен инспектор на Тайланд.

Успешната спасителна операция в Тайланд - невъзможна без ролята на треньора

А спасителите разкриха, че цялата операция е можело да се превърне в бедствие. Около час след изваждането на последното дете, системите от помпи са се повредили. Докато в пещерата още имало спасители, тя се наводнила изключително бързо. На 100 души, които още събирали използваната екипировка, се наложило панически да бягат и да се борят за живота си.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.