При акцията са намерени и фалшиви документи

Рекордно количество незаконно оръжие. При две отделни акции спецполицаите откриха боен арсенал, способен да въоръжи няколко роти. Арестувани са общо 8 души. В хода на проверката станало ясно, че част от автоматите, картечниците и пистолетите са изнасяни нелегално от завод „Арсенал” в Казанлък.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Преди седмица живеещите в един от блоковете в столичния квартал „Редута” били събудени от полицейска акция. Пред очите им арестували наемателя на гаражна клетка 18. Оказало се, че тя е превърната в склад за оръжие.

„Общо 65 автомата „Калашников”, 37 „Скорпион”, 43 пистолета от различни марки, 8 кг черен барут, два сандъка със запалки за гранати и фалшиви документи, 487 цеви, две пушки-помпи, 14 дръжки със спусък за РПГ, патроните на пръв поглед са около 50 000”, обясни Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП. 

„При възпламеняване, на мястото на блока би останала само дупка”, коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Преди години арестуваният пак е хващан с незаконно оръжие - тогава с 50 незаконни картечни пистолета УЗИ. Делото срещу него все още продължава, а сега започва ново. Намереното оръжие беше преместено от гаража в „Редута” в сградата на ГДБОП.

Службите са хванали още една група за незаконна търговия с оръжия. В момент на сделка били арестувани 7 души, които продавали автомати и пистолети, изнесени от завод „Арсенал”. Сред задържаните имало бивши служители на завода.

До разплитане на схемата се стигнало, след като полицаи под прикритие си купили оръжия. Сделката била за 17 автомата „Калашников” и 15 пистолета – всички със заглушители. При това абсолютно същите като тези на спецчастите у нас.

„Ако с това оръжие се направи престъпление ще излезе, че е някой от специалните части”, коментира премиерът Борисов. „Една част от откритите от ГДБОП и Специализираната прокуратура оръжия сме си я платили като контролирана доставка. Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат. И като качество - такива заглушители специално правени като за специалните части и баретите. От онзи ден са арестувани. Една рота автомати, пистолети, гранатомети – бяха изброили 40 хил. патрона“, коментира акцията премиерът Бойко Борисов.

А освен оръжия, групата имала и търговец на фалшиви документи. Трима от арестуваните са иранци. 

„Фалшиви израелски, унгарски, италиански, естонско разрешително за пребиваване, канадски визи, документи на арабски и ирански. Всички разбираме компилацията от група за оръжия с група за фалшиви документи какво могат да постигнат”, коментира Спиридонов.

Дали и в кои държави разкритите групи са успели да пласират българско оръжие все още не е доказано. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.