Huawei създаде приложение за ранно диагностициране на зрителни смущения

Намираме се в ерата на изкуствения интелект. Приложенията за телефони и таблети обаче вече не са само, за да галят егото ни, а започват да се развиват и в нови, полезни посоки.

Ерата на изкуствения интелект е тук и настъпва агресивно, с бързи стъпки, за да промени ежедневието ни. Според някои, за да ни направи по-мързеливи, а според създателите му, за да направи живота ни по-добър, или поне, за да помогне да го направим сами такъв.

А дигиталните сигнали вече не се използват, само за да направим снимките си в Instagram по-красиви. Технологичните гиганти влагат милиарди в усъвършенстването на изкуствения интелект, за да го приложим в най-деликатните части от живота си. За китайската компания Huawei, която е обект на геополитически атаки, на фокус тази година са децата със зрителни и слухови проблеми.

Световните здравни организации твърдят, че 70% от офталмологичните заболявания при децата са лечими и поправими, но ако бъдат открити достатъчно рано. А това, при най-малките, изглежда трудно.

Мария Габриел: Изкуственият интелект няма да замести човека (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вероятно се чудите как можем да разберем дали едно бебе може да вижда добре или не? Може да изчакате, докато започнат да комуникират, но много от тези заболявания няма да бъдат засечени, докато не стане твърде късно. За целта трябва устройство, което да идентифицира проблемът със зрението още в бебешка възраст.

А за това вече се грижи изкуственият интелект. С помощта на 18 офталмолози от 5 континента, компанията е създала приложение за ранно диагностициране на зрителни смущения. Под формата на игра.

Функцията проследява доколко бебето следи картинката, която се движи по екрана. На база на сложни изчисления, за няколко секунди тя пресмята дали детето следи правилно. Ако не – сигнализира, че има проблем.

Изкуствен интелект ефикасно поставя диагнози на детски болести

Приложението, разбира се, не е лекар и не поставя диагнози, но може да помогне на родителя да разбере дали детето му вижда добре, а на лекарите – да покаже къде да търсят проблем.

По различен начин виждат и децата, които нямат слух. Те се ориентират по движения, действия, устни, миризми. Те не познават звука на целувката, на звънеца на вратата, на гласа на мама. Те не чуват приказка за лека нощ. Но могат да я видят. За да не бъдат лишени децата от тази близост, позната откакто я има писмеността, от компанията създават приложение за четене на книжки с жестомимичен превод на различни езици.

Изкуствен интелект предупреждава, когато партньорът е настроен за скандал

Докато дойде и в България, и наборът от книги, които работят с приложението трябва да нарастне. Засега то работи с няколко специално подбрани детски книжки. След време създателите му се надяват изкуственият интелект да започне да разпознава всяка писмена реч.

Вероятно ще се запитате – защо ми е истинска книга, не може ли тя просто да е в електронен вариант с жестомимичен превод? Запитахме се и ние, а отговорът – за да се запази традицията, която създава близост между родителя и детето, които заедно разлистват страниците на една вълнуваща книга.

А бъдещето е съвсем близо. Да, то буквално е в ръцете ни. За да ни направи по-мързеливи или за да подобри живота ни? Въпрос на гледна точка и на малко интелект…изкуствен. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.