Хвалби и критики след посещението

Посланикът на САЩ в Гърция Джефри Паят и бившият гръцки външен министър Никос Кодзиас коментираха вчерашното посещение на Алексис Ципрас в своите профили в Twitter.

„ Исторически ден в Скопие преди 70-годишнината на НАТО. Заедно по-силни“, написа американският посланик.

„Горд съм с втората част от споразумението, която предвижда сътрудничеството, което те започнаха. Когато го изложих в първия проект на споразумението, чух забележки и от двете страни. Но накрая всички бяха убедени. Сега живеем в началото на пътуването към изпълнението. Щастлив“, написа Никос Кодзиас.

ИСТОРИЧЕСКА ВИЗИТА: Ципрас пристигна в Скопие (ВИДЕО+СНИМКИ)

Въпреки като цяло положителните реакции в гръцките медии, опозиционните партии в Гърция негативно коментираха посещението на Ципрас в Северна Македония, предаде БГНЕС.

„Вредният Договор от Преспа вече е оценен в гърците. Това не може да бъде променено от каквото и да е комуникационно усилие за разкрасяването му от г-н Ципрас. Това ще бъде разбрано само след 54 дни, на изборите на 26 май или по-рано, ако те обявят национални избори“, казаха от Нова демокрация.

Отговарящият за външната политика на най-голямата опозиционна партия в Гърция Йоргос Кумуцакос, обвърза визитата на Ципрас с гръцкото вето от Букурещ през 2008 г.

„ Откога договор, който отстъпва езика и идентичността, е патриотичен? Известно е, че г-н Ципрас изкривява значението на думите, но днес преувеличава“, каза Павлос Христидис, говорител на Движението за промяна.

Комунистическата партия на Гърция излезе с негативен коментар, докато партията Река положително оцени визитата и подписаните споразумения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.