Това установи ново проучване

Пристрастените към кафето могат да си напълнят още една чаша или три, след като ново проучване установи, че то няма лош ефект върху сърцето, се казва в проучване, публикувано в интернет страницата на университета „Queen Mary“ в Лондон, предаде БГНЕС.

Минали проучвания показват, че артериите склерозират, а на употребяващите кафе се препоръчва да го намалят. Но проучване върху повече от 8000 души показва, че пиенето на пет чаши на ден не е по-лошо от пиенето на по-малко от една чаша на ден.

В рамките на експеримента, няколко души са изпили до 25 чаши, без да се увеличи риска от склерозиране на артериите им.

Кафето става вредно за сърцето чак след шестата чаша

Изследователи от университета „Queen Mary“ в Лондон са разделили 8 422 души в три групи - тези, които пият по-малко от една чаша на ден, тези, които пият между една и три, и тези, които пият три или повече. Средният брой на чашите кафе, консумирани от третата група, е бил пет, но някои от участниците в нея са консумирали доста повече.

Изследователите са открили, че дори при тези, които пият по едно кафе на час, няма по-голяма вероятност от втвърдяване на артериите, отколкото при тези, които пият по-малко от една чаша дневно.

"Въпреки огромната популярност на кафето в световен мащаб, различни проучвания могат да лишат хората от това да му се наслаждават. Тъй като не можем да докажем причинно-следствена връзка в това проучване, нашето изследване показва, че кафето не е толкова лошо за артериите, както предполагат предишни изследвания. Въпреки че в нашето проучване бяха включени индивиди, които пият до 25 чаши на ден, средният прием сред най-високата група за консумация на кафе беше пет чаши на ден. Бихме искали да проучим тези хора по-тясно в бъдещата ни работа, така че да можем да помогнем за създаване на безопасни граници", казва д-р Кенет Фунг от университета „Queen Mary“.

Над 4 чаши кафе дневно изтощават нервната система

Предишни изследвания твърдят, че ефектът на кафето върху артериите оказва натиск върху сърцето и увеличава вероятността от сърдечен удар или инсулт.

Професор Метин Аквиран, асоцииран медицински директор на Британската фондация за сърдечно здраве, заяви, че проучването "изключва един от потенциалните вредни ефекти на кафето върху нашите артерии".

Участниците в проучването, частично финансирано от Британската фондация за сърдечно здраве, са били подложени на магнитно-резонансна томография на сърцето, инфрачервено импулсно сканиране и други изследвания, а резултатите са се оказали верни дори след като фактори като възраст, тегло и тютюнопушене са били взети под внимание.

Съветите за нивата на консумация на кафе са варирали във времето, но едно основните проучвания на "British Medical Journal" през 2017 г. установи, че "няма последователни доказателства за вредни асоциации между консумацията на кафе и здравните резултати, с изключение на тези, свързани с бременността и риска от фрактури при жени ".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си