Задържан е 16-годишен младеж, вербуван от ИДИЛ

За първи път в България - предотвратен терористичен акт. Това съобщиха за NOVA от Специализираната прокуратура. Целта на атентата е била в Пловдив.

СНИМКИ ОТ ПОМЕЩЕНИЯТА, КЪДЕТО МОМЧЕТО Е ПОДГОТВЯЛО АТЕНТАТА 

За подготовката на атентата е задържан ученик от една от елитните гимназии в града. 16-годишният тийнейджър е смятал да взриви самоделна бомба в последния учебен ден. Арестът е извършен при съвместна операция на МВР и ДАНС. По непотвърдена информация самоделното устройство е изработено от самия него. Съдържало е запалими вещества и осколки, а целта е била да има възможно най-много поражения.

При обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба. Младежът е прихванат от службите и арестуван още в четвъртък. С него работят психолози.

Установено е, че  младежът е обект на вербовка на ИДИЛ. Това заяви на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев. Той допълни, че е извършено претърсване на двете помещения, използвани от него. Открити са самоделни взривни устройства. На първо място е т.нар. тръбна бомба и взривно устройство в процес на изготвяне, оставено в пластмаса с тегло 14,5 кг. "Това вещество се е използвало в атентатите в Белгия и на „Сарафово”. За справка: там използваното вещество е 2 кг", коментира Гешев. 

Намерено е и знаме на организацията и много книги. „Това дете е било обект на обработка може би година. В един момент е убеден за себе си, че трябва да приеме исляма. Преценихме, че с детето трябва работят специалисти – психолози и психиатри", допълни още заместник-главният прокурор.

Родителите на арестуваното момче в Пловдив сами сигнализирали службите

"Следва да бъде взета мярка за неотклонение „под надзор на Детска педагодическа стая”. Ще трябва отговорността за това да бъде поета от училището, родителите и от ОД на МВР – Пловдив, в лицето на инспекторите от Детска педагогическа стая. Има съдействие от родителите и за работата с психолог", обясни още Иван Гешев и допълни, че тийнейджърът е обвиняем към момента. По думите му момчето било много интелигентно. А веществата, които е използвало, са общодостъпни. Направило е взривните устройства за 7-8 дни. 

Сигналът за готвеното нападение е подаден от източник, близък до семейството в сряда, обясни още Гешев. Той добави, че 16-годишният ученик не е задържан в училището. "Съдът е преценил, че няма опасност той да извърши ново престъпление", коментира Иван Гешев. 

„Включихме се непосредствено след подаването на сигнала в работата с детето. Ние сме длъжни да помогнем на това дете да излезе от тази среда и да заживее нормален живот. То ще си ходи на училище. Ще се изготви стратегия, за да може то да се чувства пълноценно”, коментира директорът на полицията в Пловдив старши комисар Атанас Илков. 

Репортери: Илиян Велков и Кристиян Попов 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.