До 2 месеца ще има решение за Емилия Ковачева

Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която преби новородено бебе, приключи на втора инстанция.

Присъдата на Апелативния съд се очаква в срок до два месеца. Ковачева поиска намаляване на наказанието, а от друга страна родителите на малката Никол искат максимална присъда. Според бащата, дъщеря му страда от епилепсия, в следствие на преживяното в болницата.

Съдът за Емилия Ковачева: Безчовечна, безскрупулна и жестока

Бащата на вече 4-годишната Никол Румен Димитров каза, че е бесен на съда, че акушерката Ковачева все още си е в къщи и без влязла в сила присъда. „Няма как да ѝ простя, за това което тя направи с Никол. Надявам се Никол да се оправи с времето. В момента тя посещава детска градина и е с епилепсия“, заяви Румен Димитров.

Майка ѝ Станислава подчерта, че присъдата на Ковачева няма значение, защото тя не може да върне времето назад и побоят над 4-дневното им тогава бебе да не се беше случвал.

Бащата поясни, че ключов свидетел е бил разпитан чак на втора инстанция, а не на първа, което е пропуск на прокуратурата.

Емилия Ковачева: Не си спомням да съм удряла бебето

Адвокатът на акушерката Жанет Желязкова заяви, че очаква обвинението да бъде променено. „Считам че присъдата ще бъде редуцирана. Вече зависи от съда. Тук може да се говори за една телесна повреда, а не опит за умишлено убийство“, каза тя и подчерта, че не може да каже дали на втора инстанция няма да излезе с оправдателна присъда.

Пред медиите тя каза, че в зала Ковачева е изразила съжаление за случилото се.

На по-долна инстанция , акушерката получи присъда от 18 години затвор.

През 2015 г. Ковачева беше обвинена, че в отделението "Неонатология" на УМБАЛ "Софиямед" , в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени, направила опит умишлено да умъртви новородената Никол. Видеозапис от охранителна камера показа как Ковачева бие новороденото, като версията е, че детето я подлудявало с плача си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.