Темата на разговора е феърплеят на предстоящия сезон от Първа професионална лига

Среща между властта и футбола. При премиера Бойко Борисов в понеделник пристигнаха президентът на БФС Борислав Михайлов и собствениците на футболните клубове "Лудогорец", "Левски" и ЦСКА. Това се случва четири дни преди старта на шампионата.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

На срещата присъстваха и главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Тема на срещата бе феърплеят на предстоящия сезон от Първа професионална лига, който започва в петък от 18.45 ч. със срещата между „Ботев-Враца” и „Берое”.

За феърплея

Mихайлов поясни, че футболът е обществен феномен и това е причината премиерът да се интересува от случващото се в първенството. Той заяви, че досега не е доказан случай на оказване на натиск върху съдии.

„Всички си обещаха, ако има натиск върху съдии, защото досега не е доказан такъв, ако има доказателства, те ще могат да вземат мерки, но само ако има натиск върху съдиите, или съдиите сами търсят този натиск. Аз съм чувал неща за оказване на натиск, но нито един съдия не ми се е обаждал за 14 години за такъв сигнал. Много е лесно да се каже, въпросът е да се докаже", каза Михайлов.

За телевизионните права за излъчване на мачовете от Първа лига

Обсъдена била и темата за претенциите на ЦСКА, касаещи правата за излъчване на двубоите от Първа лига, както и обвиненията, че има конфликт на интереси.

"Г-н Домусчиев каза, че когато са купували Нова телевизия, КЗК е прегледала това, че телевизията предава мачовете от футболното първенство, и не са направили забележка", коментира Михайлов.

За съдиите

В МВР ще бъде създаден и специален телефон, на който футболни съдии ще могат да подават сигнали, ако са подложени на натиск. Президентът на БФС Борислав Михайлов трябва да предостави на вътрешното министерство всички телефони - служебни и лични, на арбитрите в България, за да може при нужда те да бъдат поставени под специален надзор.  

"Нашият фокус ще е върху това да не се допуска купуване на мачове и натиск над длъжностни лица и футболисти", каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Той обясни, че разговорът е бил свързан с феърплея и поведението на агитките през предстоящия сезон. „Срещата беше за това в едно обозримо бъдеще да има феърплей и да няма напрежение, което да рефлектира върху поведението на агитките и въобще върху качеството на спорта, не само на футбола“, уточни Маринов.

На въпрос дали клубните президенти всяват напрежение сред агитките, министърът отговори: „Аз ще се огранича до моята компетентност. Знаете, нашата компетентност е по разследване и разкриване на престъпления съвместно с Прокуратурата. Присъствахме на тази среща аз като министър на вътрешните работи и пряко заинтересован от това какъв ще е общественият ред и как ще се държат агитките, как ще преминават футболните срещи и каква ще е ситуацията около футбола. Присъствах в такова качество. Това, което ние взимаме и ще вземем като мерки естествено няма как да ви го обявя, но нашият фокус ще е върху това да не се допуска купуване на мачове, натиск на длъжностни лица, над футболисти и т.н.“.

Вътрешният министър поясни, че сегашната среща не е била на база конкретно постъпил сигнал. „Срещата е такава, че да се уточним как да работим. Ролята на МВР е както по превенция, така и по разследване на престъпления, свързани с тази дейност“, допълни той.

Репортер: Димитър Танев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.