Това може да им докара сериозни увреждания

Специализираната прокуратура се самосезира след разследването на журналиста на NOVA Васил Иванов. В предаването „Неделята на NOVA” ви показахме как лекар в държавната болница в Пазарджик взима 57 000 лева месечна заплата. Той е поставял стентове както на болни, така и на здрави пациенти.

След сигнали до предаването за това как работи доктор Петър Лазов, екипът ни направи експеримент. Изпрати хора под прикритие с коронарография – изследване за нуждата от стент, на здрав човек, в частния кабинет на лекаря. Доктор Лазов не се поколебава да реши.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Кардиолог поставя стентове на здрави сърца, получава заплата от 57 000 лв.

„Има една стеноза на дясната артерия, която би могла да се стентира съвсем просто и лесно. Има един съд, който трябва да се стентира. Може да направим дясната артерия съвсем лесно и безопасно. Има в началото едно стеснение, което достига може би някъде 50-60-70%, което е сигнификантно. Една процедура ще направим, ще стентираме едната артерия, сега, дали ще сложа един стенд или 2 стента, нали не мога да ви обещая”, заявява доктор Петър Лазов.

Пред камера лекарят не казва колко е заплатата му, която по информация на екипа на разследването е 57 000 лева.

„Сега не мога да си спомня кое колко съм взимал. Сега не мога да ви кажа точната сума”, заявява доктор Лазов.

Освен очевидното източване на здравната каса, по-страшното е, че слагането на стент на здрав човек, води до сериозно увреждане.

„Това е лошо, това е много лошото. Ако примерно се отчита някаква дейност, която не е извършена, се отчита и се краде Касата, поне не се наврежда на пациента. Но когато се слага стент на здрав съд, тогава рискът е много голям и тогава директно се уврежда пациента”, обясни проф. Генчо Начев, директор на Кардиологична болница „Св. Екатерина”.

Специализираната прокуратура  вече работи по разследването, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Това е от компетентността на специализираната прокуратура. Има данни и за други престъпления. Това, което ще направят и правят в момента, е да възложат на ГДБОБ спешно извършване на проверка по излъчения от вас случай. Предстои в днешния ден да се възложи проверка и на АДФИ на НАП, който ще извърши данъчни проверки на посочените от вас лекари. Ще бъде извършена проверка и на Изпълнителна агенция „Медицински одит””, заяви Иван Гешев.

Специализираната прокуратура е назначила комплексна проверка, по която конкретни задачи са възложени на четири различни държавни органи.

ГДБОП трябва да установи дали са налице данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс. Предстои да бъдат снети обяснения на лекари и медицински работници, да бъде проверена цялата медицинска документация и наложената практика на лечение на страдащи от сърдечни заболявания.

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ ще проверява дали структурата, управлението, дейността и организацията на медицинската помощ в болницата съответства на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и
подзаконовите актове за тяхното прилагане. Спазването на медицинските стандарти и начинът, по който лечебното заведение е разходвало бюджетните средства също ще бъде обект на проверката.

На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложена цялостна финансова ревизия в МБАЛ-Пазарджик. Тя трябва да установи как са изразходвани целевите бюджетни средства за период от 2 години назад. Комплексната проверка трябва да приключи с подробен доклад в срок от 2 месеца.

Кой допуска тези безобразия в държавната болница в Пазарджик, разследващият екип разкрива в продължението, където търси отговорите от директора ѝ – Васил Вълчев.

Репортер: Васил Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.