Третият задържан в България беше освободен под домашен арест

Двама от обвинените за участие в организирана престъпна група за трафик на оръжия и наркотици от България към Англия остават под арест, третият е пуснат. Това съобщават от Специализираната прокуратура.

Разбиха група за трафик на оръжия и дрога от България към Великобритания (СНИМКИ)

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд в сряда следобед искания за налагане на мерки за неотклонение на тримата обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на оръжия и наркотици от България към Англия. Съдът уважи изцяло исканията на прокуратурата и определи най-тежката мярка „задържане под стража“ за ръководителя на групата – британски гражданин, и за един от участниците. За третия участник в групата обвинението поиска „домашен арест“ заради тежко здравословно състояние и съдът прие изложените мотиви.

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Тримата бяха задържани на 17 септември 2019 г. в София и в с. Бистрица при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП. По същото време в Англия бяха арестувани други трима британски граждани, свързани с престъпната група, действаща на българска територия. Съвместните действия на българските и британските полицейски и съдебни органи бяха съгласувани.

При неутрализирането на групата в България на 17 септември 2019 г. бяха иззети 53 пистолета със заличени номера (повечето от марките „Глок“ и „Макаров“), заглушители за много от тях, над 2000 патрона, бронежилетки, както и около 80 кг хероин в разфасовки от по 500 г. Те били пакетирани в кашони като колетни пратки и задържани от разследващите по време на товаренето им, преди да поемат към Англия. Основният начин на трафика на оръжие и наркотици е бил чрез пратки по куриерски фирми.

По време на полицейската операция в Англия също са задържани оръжия и наркотици от предишна пратка.

Основна насока в по-нататъшното разследване в България ще бъде разкриването на произхода на иззетите оръжия и наркотици.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.