Около 60 000 души са евакуирани

Десетки хиляди са евакуирани в Тексас, след като няколко експлозии избухнаха  в нефтохимически завод.

Трима души бяха ранени, а жителите на четири градчета получиха нареждане да напуснат района.

15 души загинаха при експлозия в рудник в Китай (СНИМКИ)

Около 60 000 души са евакуирани.

Аварията станала в завод на 130 км източно от Хюстън. Един от взривовете е бил толкова силен, че изпочупил врати и прозорци на частни домове на половин километър от комплекса.

Експлозия в рафинерия в Сирия, има загинали

Оглед от разстояние показа, че е рухнал покривът на контролната зала на завода. Пожарът още не е загасен, като властите предупреждават, че в атмосферата се изпускат вредни емисии.

 

"В 1 часа през нощта, докато спяхме, се разнесе страхотен тътен. Събудихме се и жена ми пита дали е гръмотевица. Казах й, че завода се е взривил. Ударната вълна е била толкова силна, че френските ни прозорци бяха избити и беше отнесло нещата, сложени на масата. Когато погледнахме навън ясно се виждаха отблясъците от пожара", казва Ейвид Уилсън, от Порт Нечес.

 

 

"Тригодишната ни внучка спи тук. Всички се събудихме. Първата ми мисъл беше да я взема и да я донеса в хола. И тук е нанесло щети. А аз спях в тази стая. Този прозорец избухна и щорите паднаха. От леглото можех да видя огъня. Помислих, че газопровод се е подпалил, но после осъзнах, че е завода", разказва друг жител на Тексас.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.