Историята на Санджей Джогиа, разказана пред Мартина Ганчева

Той изповядва философията, че фотографията е нещо повече от техника. Вярва, че добрата снимка спира момента, за да не избяга. Играе си със светлината и въображението. За да направи перфектния кадър от големия ден – когато двама влюбени се събират в живота завинаги. Как се създават визуалните спомени от най-луксозните сватби в Европа, Индия, Африка и САЩ? И какво е да снимаш младоженци в имението на Джеймс Бонд? За първи път в българския телевизионен ефир говори един от шестимата най-добри сватбени фотографи в света – Санджей Джогиа. 

Санджей израства с фотографията. Искрата запалва баща му, който работи в местна фабрика на голяма фотографска компания. Едва 8-годишен, Джогиа заменя конструкторите с части и чаркове, а книжките - с упътвания и инструкции за снимане.

„Бях дете, играех си с фотоапарата на татко, още го пазя. Винаги съм се вълнувал как работи техниката. Взимах апарата, разглобявах го, отварях го, натисках бутоните, гледах какво ще се случи. Бях 8-годишен и омагьосан. Започнах да снимам на лента и се влюбих във фотографията”, разказа Джогиа.

ЗАД ОБЕКТИВА: Българката, която запечатва красотата в кадри (ВИДЕО)

„Първата си снимка направих, когато бяхме на почивка в Сидни, на сватбата на чичо ми. Помня момента, в който зърнах Операта в Сидни. Две от три големи мои страсти, събрани в едно. Фотография и архитектура. Съзерцавах тази красива сграда и отчаяно се опитвах да хвана правилния ъгъл, да кадрирам цялата сграда”, споделя Санджей.

През 2007 година Санджей тотално загърбва архитектурата, за да преследва мечтата си - да стане един от най-добрите сватбени фотографи в света.

„Приятели на моята съпруга Рошни се свързаха с нас, за да кажат, че един от тях ще се жени. И тя им подхвърли: „Вижте работите на Санджей. Той не е професионален сватбен фотограф, но е много креативен. Разбира техническата страна на нещата. Мисля, че ще се справи”. Те харесаха стила ми. Договорихме хонорар и снимах сватбата. Така започна всичко. Приятели на наши приятели видяха снимки и ги харесаха. Поискаха да снимам и тяхната сватба. Стана като снежна топка. Поръчките започнаха да валят. Не се обърнах повече назад”, разкри Джогиа.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.