Къде отиват парите за здраве - коментират Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” и бившият шеф на „Пирогов” Спас Спасков

Директор на частна столична болница взима заплата от 100 000 лева месечно, твърдят от КТ „Подкрепа”.

„Това е болница, която получава средства и от НЗОК. Това е порочното според нас”, заяви в предаването „Здравей, България” Ваня Григорова, икономически експерт в КТ „Подкрепа”. Тя обаче отказа да каже коя точно е болницата.

Ваня Григорова коментира още, че има и лекари, които получават по 800 лева.

АБСУРДНИ ТАКСИ: Пациенти плащат за престой на операционна маса и мерене на кръвно

„Тази тема беше дискутирана и на срещата на медицинските сестри с премиера Борисов. Те настояват частните болници да не получават пари от Касата”, допълни Григорова.

„Аз се съмнявам в истинността на такова нещо. Ако е в частна болница, това е проблем на болницата, не на обществото”, заяви бившият шеф на „Пирогов” Спас Спасков. „В по-голямата част от частните заведения има приходи извън НЗОК”, призна той.

„Като мантра се повтаря – „дават се пари, а няма резултат”. А какво става със средната продължителност на живот в България? За 20 години тя се е увеличила със 7 години и половина”, допълни Спасков. „Не трябва непременно да говорим, че само лоши неща се случват около нас”.

„Всички знаем, че най-тежките случаи, които носят най-сериозни разходи, отиват в „Пирогов”, отиват в ИСУЛ, в големите държавни болници. Затова твърдим, че частните болници не трябва да получават пари от НЗОК”, смята Григорова. „Изкривяванията са твърде много, източването на системата се случва по хиляди начини”.

Относно протеста на медицинските сестри, Спас Спасков коментира, че когато е бил директор на „Пирогов”, и той е бил обект на упреци заради заплатите.

„Съотношението в заплатите беше едно към две към три – лекари, сестри и останал персонал”, заяви Спасков. „Когато вкараме много емоция, тя винаги изкривява нещата в общ план. Сестрите в момента подхождат изключително емоционално”.

Що се отнася до проверките на болниците, д-р Спасков обясни, че те са почти ежедневни, но те не се забелязват от персонала, а засягат най-вече администрацията.