Правителството сформира специален кризисен щаб

Спешни мерки срещу коронавируса у нас. Съветът по сигурността при премиера се събра на извънредно заседание заради разпространението на болестта. Правителството сформира специален щаб.

В Италия жертвите вече са шест, а заразените - над 200. Цели области в северната част на страната са блокирани. В засегнатите провинции има над 15 000 наши сънародници, а над 300 от тях са под карантина. А авиокомпания „България ер” отменя полетите си до и от Милано до 28 март.

Премиерът свика извънреден Съвет по сигурността заради коронавируса (ВИДЕО)

Съветът по сигурността трябваше да се проведе във вторник, но срещата беше преместена за днес следобед. В нея участваха министри, здравни експерти и директори на болнични заведения. Решенията, които бяха взети до този момент, бяха да се създаде кризисен щаб и да се засили контролът по границите.

Щабът започва работа веднага, а ситуацията ще следят представители на всички институции.

„Поддържаме връзка с другите държави, наблюдаваме ситуацията. Нищо не може да ни опази по-добре от дисциплината. Хората, които се връщат от рискови места, да запазят 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм министри и зам.-министри да ги чакат и да говорят със семействата да си останат по къщите”, обясни премиерът Бойко Борисов.

Починалите от коронавирус в Италия станаха шест

Обмисля се дори ограничаването на масови прояви. Отменя се и денят на отворените врати във Военноисторическия музей, който традиционно се прави на 3 март. Взимат се мерки и за прекъсване на големи първенства със световно участие.

До момента у нас са изследвани 30 проби и всички са отрицателни. Българите,които се връщат в страната, не трябва да се изследват за новия коронавурус ако са здрави и нямат симптоми като висока температура.

„Има много голямо желание. Хора,които се връщат от чужбина, мислят, че са болни, а те са здрави, няма за какво да се изследват”, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Специалистите по инфекциозни болести съветват да не се изпада в паника.

Д-р Кунчев: Няма българи, завърнали се от области с коронавирус в Италия

Оптимистичните прогнози са, че със затоплянето на времето короновирусът ще отшуми. Утре на територията на летището и на Военна болница  ще бъде направена демонстрация как се реагира в случай на зараза.

Още хора под карантина и първо съмнение за коронавирус у нас. Китайско семейство беше поставено под наблюдение за 14 дни в Сливен.

 

 

Пловдивчанка е приета в клиниката по инфекциозни болести на университетската болница „Свети Георги“ заради съмнения за коронавирус. В същото време 20 ученици и двама преподаватели са под карантина в домашни условия.

Жената сама е потърсила помощ, защото е вдигнала висока температура и имала болки в гърдите. Споделила е с лекарите, че е била в рискова зона. Взети са й проби и са изпратени в референтната лаборатория в София. Под карантина, но вкъщи са 20 деца и двама преподаватели от Математическата гимназия в Пловдив, които са се върнали от обмен в Южна Италия. Те нямат симптоми на грип, но след като са кацнали на летище София, са били прегледани и пренасочени към домовете им.

РЗИ - Сливен постави под карантина завърнали се от Китай жители на града

Безпрецедентните мерки в Италия срещу коронавируса засегнаха хиляди българи, които живеят и работят в страната. Някои райони в Северна Италия са напълно блокирани.

Две авиокомпании пътуват всеки ден от България до Италия и обратно. Много българи вече са пожелали да приберат децата си, които учат в засегнатите райони. Там, където има карантина, обаче това ще е невъзможно. Това са 11 населени места, в които принудителната изолация ще продължи две седмици.

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз ще отпусне 230 милиона евро за борба с разпространението на заразата.

Българка в Италия: Страхът от коронавируса е огромен, улиците са безлюдни

В Милано, където живее Мирослава, е имало две положителни проби на вируса. Градът обаче все още е в жълтата зона на Ломбардия и не е под карантина.

„В момента се взимат необходимите предпазни мерки, затова се затварят училища и университети. Съветват да не се използва градският транспорт. Хората следват указанията и днес сутринта не е имало хора, както обикновено пътуват по това време”, обясни Мирослава Ценова.

Паника в града обаче няма, твърди Мирослава. И въпреки че хората се запасяват с продукти, в магазините все още има достатъчно стока.

 

 

„Липсваха единствено препаратите, препоръчани от министерство на здравеопазването  - гел за ръце, препарати с дезинфекциращи съставки и маски за лице. Казаха, че ще заредят отново. Вчера се бяха изкупили”, разказва тя.

Под карантина са над 54 000 души, 313 от които българи. Консулството ни в Милано няма да спира работа и приема денонощно обаждания.

„Всеки ден имаме между 50 и 100 човека в консулството - няма как да не обслужим тези хора, при положение, че са с изгубени документи и искат да се върнат в България - независимо дали са били контактни или не”, заяви Таня Димитрова.

Българи искат да приберат децата си, които учат в Италия

Български граждани се свързват и с желание да приберат децата си, които са студенти в зоната под карантина. Такъв трансфер до родината ни обаче е невъзможен.   От външното ни министерство отново призоваха да се избягват пътуванията до Северна Италия.

„Силно препоръчваме да се пътува в тези две области само наистина в краен случай. Границите с Италия и с другите държави не са затворени, така че те могат да напуснат във всеки един момент, в който решат”, обясни външният министър Екатерина Захариева.

От Гражданската защита на Италия съобщиха, че са готови да посрещнат мащаба на заразата.  Страх е обхванал и столицата Рим. По спешност Евросъюзът ще отпусне над 200 милиона евро за борба с коронавируса.

В регионите Ломбардия и Венето вече са отменени спортните мероприятия. В четвъртък в Милано предстои мач между шампиона на България "Лудогорец" и "Интер". Последната дума как ще прочете срещата ще имат от УЕФА.

Последните данни сочат, че заразените с коронавирус са близо 80 000 души. Починалите от него са 2 627, а заразените, които вече са излекувани, са 25 265.

Вирусът е засегнал 36 държави. Най-засегнати са Китай и Южна Корея. Най-много заразени на едно място са 691 души на круизния кораб "Дайъмънд Принсес", който е поставен под карантина край японския град Йокохама.

Както вече ви казахме разрастват се и случаите в Италия - 224 заразени с  6 жертви, в Япония има 146 случая с една жертва  и в Сингапур - 89 заразени.

Най-много жертви има в Китай - загинали са 2593 и в Иран - 12. Следвани от Южна Корея - там са умрели 8 души.

Репортери:  Марина Малашева, Благой Бекриев, Ивомира Пехливанова

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК