Боил Банов се срещна с представители на Асоциацията на българските киносалони

Министърът на културата Боил Банов и Асоциацията на българските киносалони се разбраха забраната за посещения на културни събития ще бъде заменена с по-лека мярка, когато премине опасността. Опасенията на държавата са, че рискът за хората е много по-голям, заради едновременното разпространение на коронавирус и обикновенния грип от тип Б.

Неадекватна и необмислена. Така от Асоциацията на българските киносалони определиха забраната да се ходи по културни събития и поискаха оставката на културния министър Боил Банов.

Кината срещу забраната на властта заради вируса

„Всички европейски държави имат разработени здравни алгоритми, при които мерките, които се прилагат за ограничаване на заразата съответстват на мащаба на разпространение на заразата. Например в Швейцария в момента  са забранени събитията за над 1 000 човека”,  заяви Божидар Илиев - председател на „Асоциацията на българските киносалони”.

Намират заповедта на министъра за неясна и хаотична.

„В нея пише, че се забраняват посещенията на кина, а не пише, че се затварят обектите”, каза още Илиев.

Така киносалоните масово работят. Затворени са само 3 по информация на асоциацията. Министърът отговори, че мерките са предложени от Оперативния щаб и здравното министерство, за да се защити здравето на хората.

Как ще се отразят мерките срещу коронавируса на културните събития?

„Струпване на много хора означава струпване на хора в затворено пространство за дълго време. Това може да означава и 20 човека, и 50 човека, и 500 човека”, заяви министър на културата Боил Банов.

„Вие нямате план никакъв за това какво означава това нещо. (..) не може просто да напишете нещо и да го пуснете в пространството - “много хора” и 08:52:27 Всеки да си го тълкува, както иска!”, каза зам.-председателят на „Асоциацията на българските киносалони” Янаки Дерменджиев.

„Елате в министерството да обсъдим тези въпроси”, призова Боил Банов.

След среща двете страни се разбраха, че забраната за посещения на културни събития ще бъде заменена с по-лека мярка, когато премине опасността.