Според психилога е нормално хората да не могат веднага да се адаптират към карантината

"Аз се опитвам винаги да говоря по-образно. За хората, които са карали кола с предавки, това, което ни се случи, е да опиташ да превключиш от пета на първа предавка внезапно. Не става. Почва да бучи, да буксува, вдигат се оборотит, можеш да скъсаш ремък. Нормално е да не се получи веднага", обясни психологът Ани Владимирова в ефира на "Събуди се". Тя дава онлайн консултации на българите.

Как да се справим със стреса от извънредното положение?

"Има един латентен период, в който хората се опитаха да свършат това, което винаги са са си мислили - Ето, имам шанс да си изчистя къщата, да сготвя, да оправя, да подредя, да свърша някаква работа. Но след приключването й зейва една огромна пропаст от варианта или да се адаптираш към новите условия, или да се депресираш. Много хора минават към депресивна симптоматика, стават хиперактивни, а при други се получава стеснено поле на съзнание, при което не могат да контролират емоциите си и започват да се държат рисково", заяви тя.

Социалното министерство пусна телефон за психологическа подкрепа на възрастните

"Всички клиенти, които са имали някакви проблеми, в момента са като тенджера под налягане, качват тези проблеми, не могат да спазват ритуалите, които са давали сигурност, и симптоматиката започва да се обостря", добави Владимирова.

Целия разговор с Ани Владимирова гледайте във видеото.