Мярката не е задължителна, но се счита, че ще намали темповете на разпространение на COVID-19

Доналд Tръмп поиска от американците да носят маски на публично място. Мярката срещу разпространението на коронавируса не е задължителна. Все пак властите настояват, че тя ще намали темповете, с които вече заразените с COVID-19 разпространяват болестта, без да го осъзнават.

БОРБАТА С COVID-19: Има ли ефект от носенето на маски?

Поради невъзможността да бъдат осигурени стотици милиони маски, президентът на САЩ призова гражданите да използват всякакви заместители като шалове или кърпи.

"От последните изследвания знаем, че предаването на заразата от индивиди, които нямат симптоми на болестта е по-масово, отколкото мислехме досега. В светлината на тези данни, Центърът за превенция и контрол препоръчва, да се използват немедицински маски за покриване на лицето. Това е допълнителна и доброволна мярка за опазване на общественото здраве. По избор е, не сте задължени. Освен това експертите казват - само за известно време. Аз самият не знам дали бих го правил, но има повече от една гледна точка към този въпрос", каза Тръмп.

Тази мярка се обсъжда активно в десетки страни по света, като ефектът от носенето на маски от здрави хора продължава да е обект на спорове.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП