Жителка потърсила съдействие от полицаите за упражнено домашно насилие

Опити за разправа с полицията в един от блокираните софийски квартали - "Факултета". Късно вечерта в четвъртък напрежението там ескалира и се наложи да бъде изпратена жандармерия. А в петък десетки жители на квартала излязоха на протест, който на моменти заплашваше отново да ескалира.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Хората от квартала недоволстват, защото смятат, че затварянето на кв. "Факултета" за свободно придвижване е дискриминация на етническа основа. Освен това много от тях твърдят, че са били уволнени по телефона, защото работодателите им разбрали, че са от махалата. Ситуацията вече е спокойна, след като часове наред полицаи и медиатори разговаряха с бунтуващите се.

Първоначално жителите на махалата твърдяха, че протест няма да има. С тях разговаряха медиатори, които опитаха да овладеят напрежението. Постепенно обаче хората на мястото, на което беше обявен протестът, станаха повече и по-гневни.

На мястото пристигна подкрепление от десетки полицаи, готови да се намесят.

„Ситуацията в столичния квартал "Факултета" е овладяна. Не предприемаме абсолютно никакви репресивни мерки. За да свалим напрежението, ние трябва да бъдем в някакъв диалог с тях”, заяви директорът на СДВР Георги Хаджиев. А ролята на медиаторите се оказа ключова.

Напрежение и протест във „Факултета” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Въпреки че официално напрежението беше обяснено със затварянето на квартала и уволненията, според полицията повод е и вчерашната ситуация. При нея няколко души опитали да отидат до магазина за алкохол, но полицаите не ги пуснали. Последвала агресия. Веднага след тази ситуация жител на квартала е призовал познатите си да излязат на протест.

 

 

„Днес той ги призова да дойдат в 12:00 часа, но не само от „Факултета”, а и от „Христо Ботев” и „Люлин””, обясни Стоян Танев, заместник-кмет на община „Красна поляна”.

Полицейското присъствие в квартала остава засилено.

Данните от двата затворени квартала в София. От 160 бързи теста, 20 са били положителни. Веднага след това, с PCR тест са доказани 10 от тях. Трябва да уточним, че това са данни към вчерашния ден. За днес, от столичната РЗИ още не са готови с обобщението.

Същевременно полицаи и жандармеристи са предотвратили разрастването и на друг конфликт в квартала. Жена потърсила съдействие от униформените за упражнено домашно насилие от страна на съпруга й, който бил във видимо нетрезво състояние. Полицейски екип се отзовал на мястото, мъжът оказал съпротива при задържането и бил отведен в столичното Трето РУ. Случката предизвикала напрежение на част от жителите на квартала, съобщават от МВР.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.