Все повече страни облекчават ограниченията, на фона на затихващото разпространение на заразата

Повече от 3 милиона и 800 хиляди са потвърдените заразени с COVID-19 по света. Смъртните случаи са 270 000, като най-много са те в Съединените щати. Днес в Италия броят на починалите достигна над 30 000 - най-много в целия Европейски съюз. 

На фона на затихващото разпространение на заразата, все повече страни облекчават ограниченията.

Френските граници остават затворени поне до 15 юни

От 11 май във Франция ще започнат работа предприятията и ще отворят врати магазините. Сред тях са и над половината от магазините на парижкия булевард Шанз-Елизе.

„Въз основа на данните от последните дни, постепенното вдигане на карантината може да започне от понеделник, 11 май. Това е нов етап от борбата с пандемията, това е добра новина за Франция. В понеделник започваме много постепенен процес, който ще продължи поне няколко седмици”, каза френският министър-председател Едуар Филип.

Карантината в Москва удължена до 31 май

Границите на Франция ще останат затворени поне до 15 юни. Париж и гъсто населената парижка област, където рискът е по-голям, ще останат в сила строги ограничения.

„За да предотвратим заразяване в обществения транспорт, носенето на маска ще е задължително за пътниците над 11 години и служителите”, обясни френският министър на транспорта Елизабет Борн.

На 15 май Австрия отваря баровете и ресторантите. Канцлерът Себастиан Курц заяви, че иска вътрешните граници на Европа да бъдат отворени, когато е възможно.

„Искаме Европа без вътрешни граници и отворена към онези държави, където е възможно, по отношение на здравеопазването. Например, Германия има същата заболеваемост като тази в Австрия. Сигурен съм, че можем да намерим решение с Германия да отворим границата отново в следващите няколко седмици, така че хората да могат да пътуват това лято”, посочи Курц.

Местата за забавления в Китай отварят врати

Ограничителните мерки заради коронавируса в Москва се удължават до края на месеца. Руската столица е център на кризата с коронавируса с половината от близо 180 000 потвърдени случая в страната.

Сърбия отвори днес търговските центрове след като в четвъртък извънредното положение в страната беше официално отменено. Общественият транспорт в Белград и Ниш възобновява дейността си. В сила остава носенето на маски и ръкавици на обществени места и спазването на социална дистанция. Възрастните хора над 65 години, на които преди бе забранено да напускат домовете си, отново получават свобода на придвижване.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.