Заразените са работници в цех в града

Oгнището на коронавирус в Родопите се разраства. Само в днешния ден са доказани нови 51 заразени. Всички те са от Доспат и работят в цех за играчки за шоколадови изделия. В същия завод, още преди дни бяха доказани и други заразени работници, но живеещи в град Сърница. Така вирусът продължава да се предава между двете общини.

Появи се и информация, че работници умишлено са прикривали факта, че са болни, за да не спират да работят. В общината се взимат извънредни мерки за ограничаване на вируса.

35 са вече заразените с коронавирус в Сърница

Коронавирусът и страхът от него завладяха Доспат. До тази сутрин имаше само един доказан случай в града. До ранния следобед, градът вече беше едно от големите огнища в страната. В местния цех за играчки, в който работят над 200 души, положителни проби са дали 48 работнички. Предприятието беше затворено веднага. А в общината се събраха на извънредно заседание

 

Дали да се наложи пълна изолация в района на Доспат и Сърница, ще бъде решено във вторник , когато кметовете ще се срещнат със здравния министър. А междувременно Кризисният щаб наложи редица забрани и направи маските задължителни навсякъде в Доспат.

Все още не е ясно откъде е тръгнала заразата в цеха. Но това вече доведе до напрежение между Доспат и Сърница. Според кмета на Доспат жените от Сърница са идвали в цеха, криейки симптомите си, и така коронавирусът се е разпространил бързо сред всички в работните помещения.

 

 

„За да прикрият, че имат температура, са взимали аналгин, за да може да минат през контролните термометри, които ги изследват. Това не е официална информация, просто така чувам, колко е вярно - не знам”, заяви Елин Радев.

В Сърница във вторник се очакват резултатите от пробите на 60 лица, които са били контактни с досега заразените в градчето. Освен Сърница и Доспат, на прага на пълната карантина е и близкото село Барутин, където се изчакват пробите на контактните със заразените лица.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.