Тримата са със сериозни травми, настанени са в болница

Тежък инцидент по трасето на магистрала "Струма". Скална маса затрупа трима работници в строящия се тунел "Железница".

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИНЦИДЕНТА

След спешна спасителна операция и тримата бяха извадени от срутването. Те са настанени в болница. И тримата са живи, като състоянието на един от тях остава тежко. На място пристигнаха премиерът Бойко Борисов, заедно с министри и шефа на Пътната агенция.

Смята се, че инцидентът не е можел да се предвиди. За това на този етап виновни няма. Въпреки това Районната прокуратура в Благоевград ще разследва случилото се. Ще се проведат разпити и експертизи.

В 10:30 тази сутрин тримата работници са в дъното на тунел „Железница” и копаят напред.  Неочаквано, стотици килограми скална маса пробиват горната част на тунела. И мъжете са затрупани. Техни колеги веднага започват опитите да изровят затрупаните мъже.  Един по един, мъжете са извадени навън. Веднага са транспортирани към болницата в Благоевград.

„ Има два-три метра забой, където в момента се работи, след това се укрепва и продължават нататък. И точно там, от дъждовете считат, че е пропуснало точно там вода и е направила скалата ронлива и са паднали към 5-6 кубика”, обясни премиерът Борисов.

На този етап се твърди, че вина за инцидента няма - работниците са носели предпазни каски, а пропукването не е имало как да се предвиди.

„ Сами разбирате, че геологията, която е направена не отчита и в момента състоянието. Риск винаги има, това са много тежки обекти, това е 2 км тунел”, обясни министър Петя Аврамова.

Трима работници бяха затрупани в тунела „Железница” (ВИДЕО+СНИМКИ)

„ Всеки път, знаете, че като се разделяме, им казвам - мерките за безопасност, внимавайте, пазете се. Ако е било лесно, за олимпиадата в Гърция трябваше да е готова”, каза още премиерът.

Експертна комисия ще установява точните причини за свличането на скалната маса. В тунела се работи по нов австрийски метод, според който се пробиват по два метра напред, а веднага след това зоната се укрепва с бетон. Свличането на скалната маса е в неукрепена част.

От GP GROUP, които са изпълнител на обект,а излязоха с официална позиция, в която посочиха само фактическите обстоятелства около инцидента, без да влизат в детайли за причините.

Само преди месец регионалният министър Петя Аврамова направи инспекция на тунела. Тогава нередности при строителството не бяха оповестени.

Минути след инцидента двама от пострадалите мъже – на 31 и на 36 години, са откарани в многопрофилната болница в Благоевград, а третият работник е приет в частната болница в града. Въпреки критичната ситуация няма опасност за живота и на тримата работници. Те са с различни травми, някои от които сериозни.

Борисов край тунела „Железница”: Инцидентът е случайност, предизвикан е от дъждовете (ВИДЕО)

След консултации е решено двама от тях да бъдат транспортирани за лечение в София, а третият най-леко пострадал работник остава в Благоевград.

„Състоянието на този, който е в хирургия, е добро. Има травма на корема, направен е скенер и няма причини за притеснение. Вторият пациент е в по-тежко, но не застрашаващо живота състояние - гръдна травма, 3 счупени ребр,а пнемторакс и контузия на белия дроб”, обясни д-р Митев.

Това е 31-годишният Спас от дупнишкото село Бистрица. Притеснени, съпругата му и негови роднините веднага пристигат в Благоевград.

Преди да стигнат до мястото на инцидента, премиерът и директорът на ВМА -генерал Мутафчийски, разпитаха за състоянието на работниците. Малко по-късно беше взето решението двама от работниците да бъдат преместени във ВМА в София.

Репортери: Антон Чавдаров, Ивелина Николова