Вирусът още съществува и е смъртоносен, спазвайте мерките, предупреди представителят на СЗО у нас

Обществото трябва да продължи да спазва противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Вирусът още съществува и е смъртоносен. Какво ще се случи наесен никой не може да каже. Тогава освен COVID-19, ще има и сезонен грип. Това коментира в ексклузивно интервю за NOVA д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България.

Най-добрият сценарий би бил коронавирусът да загуби потенциала си и с времето да изчезне, но засега няма такива изгледи, смята още д-р Сила. От СЗО очакват ваксина да има до края на тази година или началото на следващата. А специалистът отправи послание към зрителите на NOVA, като перифразира думи на Васил Левски.

С д-р Скендер Сила разговаря Мартина Ганчева.

- Има ли втори пик на COVID-19 в България в момента?

Д-р Сила: Данните показват, че имаме увеличение на случаите през последните две седмици. И в този период често бройката надхвърля 100, а това не се беше случвало преди, от март до началото на юни. Напомня ни, че вирусът още съществува и е смъртоносен. Затова всеки трябва да се държи отговорно, за да потиснем, потушим, да контролираме този вирус. В момента имаме много малки огнища из страната и за да не станат по-големи, трябва да овладеем разпространението и да не допускаме да започва ново.  

- Казахте малки огнища, това ли е основната причина за пика, който наблюдаваме?

Д-р Сила: Абсолютно! Когато имаме малки огнища от повече райони на страната, общият брой на заразените расте. Но все още имаме и епицентрове. Повечето случаи са от София и областта. Затова трябва да продължим да бъдем внимателни. Да спазваме дистанция, да си мием редовно ръцете, да слагаме маски там, където не можем да спазваме дистанция. И всички тези мерки трябва да бъдат контролирани от властите.

Можем ли да говорим за липса на дисциплина?

Д-р Сила: Увеличение на случаите сме виждали в много страни на Европа, не само в България. Причината е, че преди много страни бяха затворени, хората се движеха по-малко. Сега, с разхлабването на мерките, се събират на различни събития и церемонии, затова казваме, че започваме новото нормално и трябва да бъдем дисциплинирани и да поемаме отговорност. Това е ключът за предотвратяването на ново разпространение. Затварянето имаше тежки последици за здравето, психиката, икономиката. Затова трябва да намерим начин да живеем в тази нова реалност и нова нормалност.

За новата нормалност ще поговорим малко по-късно, но как България се справи с COVID-19, с коронакризата? Каква е вашата оценка?

Д-р Сила: Когато оценяваме ситуацията в определена държава, в случая България, трябва да се базираме на цифрите. Ако сравним общия брой случаи на база 100, 1000 или 1 милион души население, България все още се справя много добре в сравнение с другите страни по света. Това е резултат от стриктните мерки, които бяха приложени рано, още преди да бъде съобщено за първите случаи. Това е добро управление на кризата, добър подход от страна на правителството и ангажираност към обществото. Защото правителството може да вземе всички мерки, но ако обществото не е ангажирано, няма как мерките да бъдат изпълнени. Въпреки това, както споменах в началото, през последните две седмици виждаме увеличение на случаите и това е много тревожно, затова трябва да работим съобразно мерките. Изглежда, че само препоръки не работят. Ще ви дам пример. Живея тук, всеки ден ходя да пазарувам в мола, купувам храна за моето семейство. Преди всеки слагаше маска. В момента, в който стана само препоръчително, не задължително, почти всички ги свалиха. Не казвам 100 %, но повечето. Изглежда не е достатъчно да се правят препоръки, трябва да има стриктно контролирани мерки.

Не беше ли грешка, че разхлабихме мерките?

Д-р Сила: Не бих казал грешка. Защото всяка страна се учи за ситуацията. Не можем завинаги да останем затворени. Разбира се, някои стъпки можеше да бъдат направени по-плавно. Например отварянето на дискотеките, баровете, стадионите. Защото когато хората се събират на големи групи, е трудно да бъдат контролирани.

Загубихме ли контрол над ситуацията?

Д-р Сила: Не мисля, че загубихме контрол тук, в България. Сега имаме увеличен капацитет за тестването на хора. За последните 24 часа например бяха тествани над 3000 души, което е рекорд до момента. Препоръката на СЗО за държавите-членки е да следят случаите, да ги откриват, да ги тестват, да ги изолират и да поставят под карантина всички контактни лица. Това е най-добрата стратегия, защото ако установите колкото е възможно повече източници на инфекцията, ще ги изолирате и ще намалите разпространението на заразата.

Каква трябва да е стратегията на българското правителство оттук нататък?

Д-р Сила: Ако казваме, че хората трябва да носят маски в затворени пространства, трябва да се спазва на 100%. Като носим маски, проявяваме респект към другите, към родителите ни, които може да са заразени с коронавирус, към по-възрастните хора, а и към останалите. Всички трябва да носим маски. СЗО препоръчва маски за цялото население, защото беше доказано, че има много пациенти без никакви симптоми, които са носители на вируса и могат да го разпространят сред останалите.

А трябва ли да затваряме градове, граници, да отменяме полети?

Д-р Сила: Границите никога не са били затваряни за стоки и за услуги, защото България внася и изнася стоки. Имаше ограничения за пътуване за хора, за да се намали риска, а и на база на международни здравни разпоредби. Ако страните решат да наложат ограничения за пътуване на хората, трябва да информират СЗО и да се обосноват. Повечето страни наложиха рестрикции, защото това беше непознат вирус. В началото математическият модел прогнозираше, че милиони и милиони хора ще умрат и страните трябваше да вземат мерки, за да спасят животите и здравето на хората.

Очаквате ли втора вълна наесен?

Д-р Сила: Есента ще е много предизвикателна ситуацията, защото тогава има различни вируси - настинки, грип, коронавирус. Хората могат да бъдат атакувани и от двата, а това ще обърка и клиниките. За щастие вече имаме тестове и ще можем да ги разграничим. Затова препоръката на СЗО е да се увеличат ваксините за обикновен грип, особено за рисковите групи, по-възрастните хора, хората с хронични заболявания. Ситуацията е непредвидима. Но страните вече натрупаха някакъв опит. Здравните работници вече могат да идентифицират случаите, да ги лекуват. Вече има и проучвания кои лечения помагат. Имате обещаващи резултати за тежките случаи, които са интубирани и са лекувани с дексаметазон. Надявам се до есента да имаме още по-голям прогрес и да знаем кои лекарства помагат повече. Но както казваме, трябва да се надяваме на най-доброто, но да сме подготвени за най-лошото.

- Можем ли да се надяваме на ваксина срещу COVID-19 до края на годината?

Д-р Сила: Да, сега много компании и изследователски институти работят. Няколко от тях вече навлязоха в трети етап и ще работят през летните месеци. Има очаквания, че може да имаме ваксина до края на годината или началото на следващата.Това е най-добрият сценарий.

- Призовахте производството на дексаметазон да бъде увеличено. Вярвате ли, че помага? Да не стане като с хидроксихлорохина - първо го подкрепяхте, после си оттеглихте подкрепата?

Д-р Сила: С хидроксихлорохина винаги сме казвали, че трябва да се използва само и единствено под силен клиничен надзор. А не хората сами да го взимат, без предписание. Същото важи за дексаметазона. Под строг контрол и за хора в тежко състояние - интубирани или подложени на терапия с кислород.

Може ли коронавриусът да провали туристическия сезон?

Д-р Сила: Абсолютно! Порази световната икономика. Не можете да си представите. 1,5 милиарда деца не успяха да отидат на училище, да влязат в класните стаи. Засегна туризма, засегна икономиката. Това са най-тъмните дни на човечеството през 21-и век. Вижте стадионите. Аз съм фен на „Барселона”, няма никаква публика там. Футболистите играят без публика, тъжно е да се види, но това е новата реалност.

Понеже говорим за новото нормално, ще трябва ли да живеем с COVID-19 завинаги?  

Д-р Сила: Не трябва само да броим жертвите, трябва да намерим начин да живеем с този вирус. Колко дълго ще живеем с него, е много трудно да предскажем. Ако имаме сигурна и ефикасна ваксина, вирусът още ще го има, но ще спасим най-уязвимите групи. Не знаем още колко време вирусът ще бъде тук. Най-добрият сценарий би бил да загуби потенциала си и с времето да изчезне. Но засега нямаме такива изгледи. Може отново да имаме пикове, вълни, докато намерим ефикасни лекарства или ваксина. Много е важно хората, абсолютно всеки, от младите до по-възрастните, да се държат отговорно. Искам само да отправя едно послание към обществото, към зрителите ви, към тази прекрасна страна. Ще се опитам да перифразирам един ваш национален герой – Васил Левски – „Всичко се състои в нашите задружни сили. Срещу тях не може да противостои и най-силната стихия”.