Наводнени бяха подлези, метростанции, театри и магазини

След мощната буря, която удари София в понеделник вечерта, от ЧЕЗ постепенно възстановяват електроподаването в засегнатите квартали. Пороят превърна централни булеварди и кръстовища в реки. В рамките на два часа се изляха над 60 литра на квадратен метър. Няколко реки излязоха от коритата си. Наводнени бяха подлези, метростанции, театри и магазини.

Коли плуваха по улиците, а пожарна и „Гражданска защита” трудно смогваха да отговорят на стотиците сигнали.

Ден след бедствието градът се връща към нормален ритъм на живот. Потопът обаче изплаши десетки хора. 

Пороят намира Мила Йовева и 11-годишната Ема близо до Орлов мост. „Водата стигна до прозорците. В един момент колата започна да се върти. Загубихме контрол”, разказа Мила.

„Бях на задната седалка. Беше много страшно, уплаших се. Започнах да плача, защото си мислех, че ще паднем в реката”, разказа малката Ема.

Дъждът спира и двете момичета решават да излязат от колата. Това обаче се оказва рисковано.  „Водата ни дърпаше много силно. Успяхме да стигнем до моста”, разказа Мила.

В крайна сметка непознат човек спасява момичетата и ги пренася на безопасно място.  

ОТ „МОЯТА НОВИНА ”: Мощна буря удари София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Заради наводнения редица кръстовища бяха затворени. На бул. „България” шофьорите слязоха от колите и ги изоставиха.

Най-усложнена беше обстановката на „Евлоги и Христо Георгиеви”, където Перловската река излезе от коритото си. Падналите дървета допълнително затрудниха движението. На спешния телефон 112 са били подадени над 700 аварийни сигнали. 

В работата по почистването на щети се включиха екипи на пожарната, сметосъбиращите фирми и Столичната община.

В разгара на бурята, мълния удря покрива на хипермаркет на булевард „България”. Част от конструкцията се срутва върху служител на магазина. Състоянието му е добро.

БУРИ С ГРАДУШКИ: Има ли опасност от нови порои?

Подлезът на бул. „България” и „Гоце Делчев” са сред най-пострадалите. Водата стигнала близо метър. Унищожената стока е за стотици левове.

„През две години това нещо се повтаря, а ние започваме отначало. Сега по време на коронавирус по същия начин”, разказа  магазинерката Габриела Асенова.

Фандъкова: Има oколо 700 сигнала на телефон 112 след бурята в София

Шахтите са били почистени наскоро, твърди кметът на София – Йорданка Фандъкова. Падналите клони обаче ги запушили. Пороят наводни десетки гаражи и приземни етажи в квартал „Манастирски ливади”.

В театър „Сълза и смях" също осъмнаха под вода, но до обяд бяха готови отново да играят на сцената.

„Имаше около 40 см кал и около 40 см вода над калта, така че благодарим на пожарната, че за пореден път ни спасява, за да можем да функционираме”, каза  Цветан Николов.

Пострадал е и Театър „Българска армия”, където вода от канализацията потопи една от сцените.

След предния обилен дъжд преди две години от театъра дали 16 000 лв. за ремонт на сцената. Сега се надяват щетите да  излязат по-евтино.

Репортери: Ивелина Драгнева, Благой Цицелков

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.