Изпратихме Навални в Германия без отрова в тялото му, коментира водещ в руската държавна телевизия

Има голяма вероятност отравянето на опозиционера Алексей Навални да е поръчано от висши служители в Москва. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпео. Той допълни, че в момента Вашингтон обмисля отговора си. Коментарът на Помпео е в рязък контраст с президента Тръмп, който отказа да заклейми Москва.

Наричат го „мистериозното отравяне” на Алексей Навални. Руската държавна телевизия се опитва да посее съмнения, че е имало опит да бъде затворена устата на най-яростния критик на Кремъл. „Изпратихме Навални в Германия без отрова в тялото му”, казва водещият Дмитри Киселов. И прави предположение, че той е отровен другаде.

„Всичко изглежда като операция на специалните служби, в която отровеният Навални е по-необходим от неотровения. Отровеният Навални е отличен коз в ръцете на американците”, коментира Киселов.

Навални вече може да говори, състоянието му се подобрява

Отравянето на Навални в Русия е теория, която трудно би могла да бъде оспорена. Особено като се имат предвид любителските кадри, на които се вижда как му прилошава в самолета. Но дори и твърденията на германските лекари, че опозиционерът е отровен с „Новичок”, не могат да убедят всички.

„Не знам какво точно се е случило. Мисля, че е трагично. Ужасно е. Не трябва да се случва. Все още нямаме доказателства, но ще наблюдаваме”, заяви Тръмп.

Но към конспиративните теории има и допълнение. Масовите протести в Беларус породиха опасения, че руските сили могат да се намесят на фона на желанието на президента Лукашенко за подкрепата на Москва. Затова той заяви, че фабрикуваното отравяне на Навални е за отвличане на вниманието на Кремъл от Минск. Лукашенко дори публикува разговор, за който каза, че е между неидентифицирани лица в Германия и Полша, обсъждащи заговора.

„Съгласен съм. Трябва да обезкуражим Путин да си вре носа в делата на Беларус. Най-ефективният начин е да го удавим в проблемите на Русия”, заявява мъжки глас

Русия има опит в опровергаването на убедителни доказателства срещу себе си - особено през 2018-та за друго отравяне с „Новичок” на бивш руски шпионин във Великобритяния. Двамата заподозрени - според британските власти служители на руското военно разузнаване - се появиха по руската телевизия с невероятна история, че били любители на архитектурата и отишли заедно на почивка.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.