Боряна Николова разказа за водовъртежа на системата, в който попада

„Параграф 22” по време на COVID-19!  Без PCR тест, без лекар, без линейка, без хоспитализация - какво се случва с влошаващите се болни, лекувани вкъщи? Примерът е със семейство от София, което дни наред е останало без болнична помощ във водовъртежа на системата.

23,6% от тестваните за денонощието са с коронавирус

Преди около 2 седмици Боряна Николова е диагностицирана с коронавирус. Тя и мъжът й си остават у дома. Той не си прави тест, но има същите симптоми като нея. На 9-ия ден обаче той се влошава.

„Мъжът ми се почувства зле. През цялото време бяхме под индиректното наблюдение на личния лекар. По негова преценка се стигна до извода, че вероятно е по-добре да бъде настанен в болница. Аз набрах тел. 112, за да заявя посещение вкъщи. Описах всички симптоми и цялостното състояние на съпруга ми. От Бърза помощ веднага ми заявиха, че не знаят кога ще могат да дойдат”, сподели жената.

Семейството няма направени PCR тестове по няколко причини – лабораториите са натоварени, личните лекари не дават направление, РЗИ също не са направили тест. Настаняване в болница обаче без направен тест за коронавирус е невъзможно.

Рекордна заболеваемост и 50% ръст на смъртните случаи от COVID-19 у нас (ВИДЕО)

„Единственият начин, ако нямаш направен PCR тест, е да извикаш Спешна помощ. Смятам, че щом имаш всички налични симптоми, най-разумното е да си останеш вкъщи, на домашно лечение, а не да се редиш по опашки, където голяма част от хората може и да не са заразени. За това ние си останахме вкъщи и решихме, че това е правилната преценка”, каза още Боряна Николова.

 

 

Докато чака, с помощта на приятели се опитва да разбере къде има свободни легла. Открива в Първа градска болница, но е необходим PCR тест. Именно липсата на легла е една от причините спешните медици да се бавят. Така след няколко часово чакане и след като служител на Бърза помощ и звъни и я консултира по телефона, Боряна отказва линейката. 

„Ако го беше взела линейка, оказва се, че можеше да прекара над 4 часа в буферно помещение или в самата линейка. Защото през това време леглата се запълват, ако има свободни.  Бях в безизходица. Даже мислех да тръгна за Русе, но ми се обадиха, че и там нямат места”, сподели още Боряна Николова.

В този момент тя и съпругът й се озовават в омагьосан кръг. Тя няма как да излезе и да го закара в болница, защото е под карантина. Той не може да си придвижи сам, няма как и да чака на опашка за PCR тест с часове.

Междувременно личните лекари казват, че все още чакат да се създаде възможност да се издават електронни направления.  Здравният министърът пък обещава, че това ще се случи до края на следващата седмица. И още – министър Ангелов припомни, че PCR тестовете за всички хора със симптоми са безплатни. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.