Полицията е използвала водни оръдия и сълзотворен газ, а няколко човека са арестувани

Хиляди хора излязоха на протест в така наречения „квартал на властта“ в Берлин, за да изразят несъгласието си с мерките срещу коронавируса. Тъй като не се съобразиха с действащите изисквания за носене на маски и спазване на дистанция, полицията беше принудена да ги разпръсне и да използва водни оръдия, съобщи АРД.

Светът е обхванат от втора вълна на пандемията от COVID-19

След няколко сблъсъци със силите на реда, лидерът на протеста обяви събирането за приключило и протестиращите трябваше да напуснат площада пред Бранденбургската врата.

Тъй като това не се случи, полицията е била принудена да използва водни оръдия и сълзотворен газ. Няколко човека са арестувани.

 

Източник: Ruptly

Председателят на Германския полицейски съюз Райнер Венд очаква полицейската операция да продължи „много часове“, докато сбирката бъде разпусната напълно. „Демонстрантите са настроени агресивно”, заяви той пред телевизионния канал „Велт“. Затова полицията ще има нужда от известно време, за да разчисти мястото пред Бранденбургската врата.

Причината за протеста е гласуването на нов закон за защита на населението от заразяване. Новият закон разширява съществено правомощията на федералното Министерство на здравеопазването по отношение въвеждането на ограничителни мерки при пандемия и регулира работата на бъдещите центрове за ваксиниране.

Католици протестираха във Версай срещу мерките, забраняващи месите в църквите

Противниците му обвиняват правителството, че с него орязват основни човешки права и установяват „корона диктатура“.

От няколко дни в социалните мрежи се мобилизират привърженици на мерките срещу коронавирусната пандемия, на конспиративните теории, антиваксъри и десни екстремисти за участие в протеста. Денят беше определен като „Деня Х“ и организаторите призоваваха за блокиране на парламента.

За да не се пречи на работата на депутатите, полицията постави ограждения около Бундестага.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БГНЕС