"Носете маски и спазвайте мерките", призова лекарят на годината

„Ситуацията, в която се намираме в момента, се дължи до голяма степен на факта, че много хора не желаеха да приемат мерките, които са общовалидни. А за тях е доказано, че намаляват скоростта на разпространение на заразата”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” доц. Александър Оскар.

ПЪРВА ЛИНИЯ В ГЕРМАНИЯ: За германския опит и българската действителност

„Маските пазят както нас, така и хората около нас. Те са доказано средство, което забавя скоростта на разпространение и дори има пряко отношение върху тежестта на протичане на заболяването”, категоричен е доцент Оскар.

Медикът разказа и за личната си битка с COVID-19. „Преди да се разболея, си правих всички видове изследвания, тъй като съм контактен с много хора, включително пациенти и колегии не исках да застрашавам здравето на околните”, посочва той.

10 дни след последното подобно изследване се появили – буквално за 24 часа, и първите симптоми на заболяването – висока температура, и болки в гърлото.

Подробностите за личната битка на лекаря с COVID-19 гледайте във видеото.   

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.