Австрия обаче се противопоставя на подобна мярка

След като планинските ни курорти бяха затворени предсрочно в края на миналия зимен сезон, предстоящият може да се окаже още по-тежък. Причината е, че Германия, Франция и Италия настояват за общо затваряне на ски зоните в ЕС. Канцлерът Ангела Меркел започва серия от преговори с европейските лидери, за да се опита да ги убеди, че затварянето на ски курортите ще помогне в борбата с пандемията.

„Ски сезонът започва. Ще опитаме да постигнем споразумение в Европа за затварянето на всички курорти. За съжаление, не изглежда, че ще е лесно, като чуваме реакциите от Австрия, но въпреки това ще опитаме”, заяви Ангела Меркел.

НА СКИ В ПАНДЕМИЯТА: Швейцария отваря зимните си курорти за новия сезон

Париж настоява да не се пускат туристи поне до Нова година. А в момента курортите във Френските Алпи са празни.

„Много сме разочаровани, защото преди три дни имахме добри новини от министър-председателя, който ни каза „изчакайте десет дни и ще вземем решение за откриването на курортите“. Сега се оказахме шокирани, след като разбрахме, няма да има отваряне преди януари. Това е истинска катастрофа за нас”, обясни кметът на Куршевел Жан-ив Пашо.

Министерството на туризма: Ски курортите в България са безопасни

„Във вторник президентът Макрон обяви, че ски курортите остават затворени, въпреки първите облекчения. Беше истински удар за нас. Положението буквално е трагично. Не само за местната икономика, а в дългосрочен план за цялата икономика на Франция”, коментира Катрин Жулиен-Бреше, кмет на курортно градче край Албервил.

Само двете седмици около празниците в края на годината допринесоха през 2018/2019 с 12% за общия брой на посещенията през целия сезон. Зимните курорти във Франция, които са около 350, генерират оборот от 10 милиарда евро и осигуряват сезонна работа на 120 хиляди души.

 

 

Липсата на единна европейска политика по въпроса създава сериозни притеснения за конкуренцията. Швейцария, която не е част от Европейския съюз, въведе минимални ограничения, но като цяло зимните курорти там работят нормално.

„Опитваме се да направим възможно карането на ски и ски ваканцията в Цермат. Прилагат се мерки за социално дистанциране, носене на маска, защото вярваме, че трябва да живеем с COVID-19. Няма как да го заобиколим, а хората имат нужда от ваканция, хората се нуждаят от планините, от свежия въздух и слънцето”, смята кметът  на Цермат Роми Бинер-Хаузер.

„Галъп”: Коронавирусът удари върху ранното планиране на зимната ваканция

Властите в Италия настояват, че това е опасно. Според Джузепе Конте може да се стигне до нежелано пътуване на хиляди хора и разпространение на заразата. Но засегнатите от карантината са склонни да спорят.

„Отваряне в края на януари е много късно. Все едно да отидеш на почивка на Лазурния бряг и морето да е забранено”, обяснява Давид Льо Скуарнек, собственик на ресторант в Межев.

 

 

Германците и италианците трудно ще наложат своята идея в европейски мащаб. Например в Австрия е предвидено карантината да свърши на 7 декември. Ако нивата на заразяване са намалели, ще бъде много трудно за местното правителство да държи курортите затворени. А именно от един от австрийските курорти, Ишгл, се смята, че заразата е плъзнала в 45 държави. 

„Мерките ни поставят в невъзможна ситуация. Миналата година не можахме да завършим сезона. Спряха го около 6 седмици преди обичайния му край. Сега ни казват, че няма да работим до 20 януари. За нас това значи 10 месеца без работа”, обяснява Пиер де Монвалие, ски инструктор във Френските Алпи.

Други държави измислят алтернативни варианти. Полша обяви наскоро, че зимните курорти ще отворят, но без да се допускат чужденци.

 

 

Реакция имаше и от българското министерство на туризма. Боровец, Банско и Пампорово са безопасни, след като са направили сериозни инвестиции, за да спазват противоепидемичните мерки. От министерството добавят, че още през октомври сме въвели единни правила срещу заразата заради идващия сезон и няма да бъдат допуснати компромиси.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.