Наложена му е и глоба и забрана да работи в държавната администрация

Четири години лишаване от свобода и 5 000 лева глоба, получи бивш шеф на Митници „Свиленград”. Т.С.К. беше признат за виновен за взимане на подкуп. Съдът го лиши и от право да заема длъжност в държавната администрация за срок от 6 години.

Според държавното обвинение в периода от началото на месец октомври 2014 г. до 28.01.2015 г. в качеството си на длъжностно лице Т.К. е поискал и приел подкуп в различни валути в общ размер на 600 евро и 1600 лв.

Предават на съд бившия шеф на Митница "Свиленград"

Той беше оправдан по първоначално предявеното му обвинение за разликата над 600 евро до предявения размер от 4500 евро и за част от деянията, включени в състава на продължаваното престъпление.

Съдът призна подсъдимия Т.С.К. за виновен и по второто му повдигнато обвинение за това, че на 28.01.2015 г. в град Свиленград в качеството си на длъжностно лице е използвал своето служебно положение и влиянието си над подчинените му служители, за да набави за себе си противозаконна облага – като получил сумата от 10 000 евро. По това обвинение му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години.

12 митничари от Свиленград остават в ареста

С присъдата съдът определи едно общо наказание в размер на най-тежкото от тях, а именно – 4 години „лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален общ режим, като присъедини към него и наказанието „глоба“ в размер на 5000 лв. и лишаване от правото да заема длъжност в държавната администрация за срок от 6 години

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в Пловдив в 15 – дневен срок.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.