Поддържам исканията на ресторантьорите, заяви лидерът на НФСБ

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отрича да е показвал среден пръст на протестиращите ресторантьори, събрали се пред Министерския съвет в сряда.  

„Отворих прозореца, за да погледна. Една група от 5-6 човека започнаха да крещят вулгаризми, обиди. Направих така, че ги попитах къде ви е ума”, заяви в предаването „Здравей, България” Валери Симеонов. И показа жеста – показалец, насочен към челото.

Ресторантьорите излязоха на протест (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Показах знак, с който питах къде са ви главите. Не съм сигурен, че тези хора бяха от протестиращите, събрали се да защитават своя бизнес”, заяви още Симеонов. И подчерта, че самият той членува в една от най-големите браншови организации. „И с организаторите на митинга от няколко дни обсъждаме кое е по-целесъобразно - да се търси диалог или да се отиде на митинг”, каза Симеонов.  

„Аз съм единственият политик, който поддържа тезата, че отварянето на ресторантите при спазване на мерките не носи по-голяма опасност от отварянето на училищата”, допълни лидерът на НФСБ.  

Симеонов коментира, че протестното отваряне на ресторантите на 1 февруари ще доведе само до пълнене на хазната с глоби.

 

 

„Трябва да се търси диалог с щаба и министър-председателя”, заяви още той.

Заместник-председателят на Народното събрание смята още, че мерките за бизнеса са неефективни. Като собственик на два хотела с ресторанти, самият той твърди, че не е кандидатствал по никоя мярка за подкрепа от държавата.

„Когато не работи един ресторант, какви 80% ще дадеш на работещите и ще чакаш още 20% от работодателя, като той няма откъде да ги вземе”, коментира Симеонов.

Относно новата заповед, с която се въвеждат задължителни PCR тестове за идващите у нас чужденци, Валери Симеонов подкрепи идеята да се правят бързи антигенни тестове, защото са по-евтини и достатъчно точни.

Туристическият бранш против PCR тестовете за чуждите гости

Симеонов отговори и на обвиненията на БСП, че си е "взел язовир на тръгване".

„Става въпрос за язовир „Овчарица”, който е единственият охлаждащ за централите. Това е публична държавна собственост. Актът през този закон е да мине в по-висока категория на отговорност на контрол. По същата логика Валери Симеонов да си вземе Странджа планина, след като си тръгне. Не познавам района, доскоро не знаех къде е язовир „Овчарица“. Днес ще питам г-н Георгиев от БСП откъде е измислена тази щуротия”, каза Симеонов.

И обясни с какви бизнеси се занимава. „За да няма неяснота: притежавам телекомуникационна фирма в Югоизточна и Североизточна България, телевизия „СКАТ“ и два обекта – хотели с ресторанти. От нищо друго не разбирам, камо ли да въдя риби, раци и т.н.“, каза Симеонов.

Относно изборите и коалициите лидерът на НФСБ заяви, че до момента партията му е водила разговори само с ВМРО, но още няма подписано споразумение.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.