Спадът е и с 5,4% повече в сравнение със същия период на миналата година

Икономиката на Еврозоната се свива по-малко от очакваното през последното тримесечие на 2020 г., но е на ръба на нова рецесия на фона на бавната ваксинация за коронавируса.

Вместо очакваните 0.9 на сто, предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат показват, че брутният вътрешен продукт в региона се свива с 0,7%  между октомври и декември спрямо предходния тримесечен период, когато  държавите временно разхлабиха мерките срещу пандемията.

Спадът е и с 5,4% повече в сравнение със същия период на миналата година. Гepмaния и Иcпaния изнeнaдaxa c положителни стойности, дoĸaтo Австрия и Итaлия oтбeлязa сериозно респективно с 4,3 и 2%. Πpeз цялaтa 2020 г. иĸoнoмиĸaтa нa eвpoзoнaтa ce е cвила c 6,8%, сoчaт още дaннитe нa Eвpocтaт. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.