Средният размер на жилищен заем в страната е около 120 хиляди лева

Изненадващо добра година за пазара на жилища у нас. Такава е оценката на експертите за изминалата 2020-а.

Всеки новодомец у нас се е разделил средно с около 70 хиляди евро за мечтаното жилище за миналата година. А цената на квадратен метър е скочила до около 1100 евро.

Тенденцията всъшщост е устойчива през последните 5 години. От 2015-а насам цените на апартаментите у нас са скочили с над 38 на сто. Почти толкова висок е ръстът и на доходите на българина, сочи националната статистика. Именно това, смятат експертите, е основната причина за по-високите цените на имотите у нас.  

Оказва се, че вместо пандемията да уплаши българите, тези от тях с по-сериозни спестявания в банките решават да ги инвестират в недвижими имоти. А ако наличната сума не им достига, се обръщат към банките. Средния размер на теглените през 2020 година жилищни кредити е около 120 хиляди лева. Тенденциите и съветите на експертите – сега.

Специалист: Търсенето на имоти през 2020 г. не намаля (ВИДЕО)

Плановете за бъдещето и надеждата семейството да се увеличи карат Десислава и Николай да потърсят ново, по-просторно жилище в центъра на София.

Те търсят дом, около 100 кв.м. и малко по-нагоре с възможно най-много стаи, паркинг и висока степен на завършеност - с настилки, направени бани, само да си пренесат мебелите.

Такава, оказва се, е тенденцията на пазара на имоти през изминалата 2020 година.

По време на пандемията все по-засилен е интересът към многостайни жилища - с просторна тераса на първи или последен етаж.

"Нараства делът на сделките, които са с една и две спални. Също така се увеличава делът на сделките с къщи – близо 2 пъти е нараснал спрямо 2019 година", това споделя Теодора Димитрова, директор в компания за недвижими имоти.

ВЪПРЕКИ ПАНДЕМИЯТА: Цените на жилищата тази и другата година ще растат

И още: през 2020 година българинът е отделил повече средства за покупката на нов дом.

Според Антон Андонов, изп. директор на компания за недвижими имоти, основната причина, поради която през последните 5 години цените на имотите в България растат, е, че нарастват и доходите на домакинствата.

След като продават имот, Десислава и Николай разполагат с част от сумата за бъдещия си дом. В центъра на София обаче цената за кв. метър варира между 1400 и 2000 евро – затова се налага да проверят и условията за теглене на кредит.

ОФИЦИАЛНО: Ателиетата получиха статут на жилища

Достъпът до кредит е улеснен, успокояват експертите. А лихвите поддържат рекордно ниски нива: около и под 3%. Тези условия станали причина и през 2020-а хората да се обръщат към банките за помощ при купуване на жилище.

Средният размер на жилищен заем в страната е около 120 хиляди лева, споделя Андонов.

Експертите смятат, че семейство Ковачеви са избрали удачен момент да купят ново жилище. А на всеки, който реши да направи тази стъпка, препоръчват да разполага с около 25% от сумата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.