По думите на Урсула Фон дер Лайен става въпрос за 225 милиона души, а според планове и изчисления, целта е напълно постижима

Ваксинационните паспорти може да станат факт до началото на лятото. Новината е от онлайн срещата на Европейския съвет. Лидерите са постигнали принципно съгласие, но тепърва остават много въпроси, а основният е - за какво точно ще служи документът.

След продължили до късно снощи разговори, евролидерите така и не успяха да стигнат до окончателно решение за ваксинационните паспорти. Но се обединиха такива да има, те да бъдат електронни и да съдържат минимално количество лични данни.  Отворен остава въпросът какво точно ще бъде предназначението на сертификата. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се надява, че Блокът ще изпълни целта за имунизация на 70 на сто от европейците до края на лятото.    

По думите на Урсула Фон дер Лайен става въпрос за 225 милиона души, а според планове и изчисления, целта е напълно постижима.  

Днес европейските лидери изцяло разговаряха за сигурността и отбраната.  Според ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел трячва да се инвестира повече в отбрана, но ЕС разчита изключително много на НАТО.  

„Първо, искаме повече стабилност и предвидимост при нашите непосредствени съседи и ще обсъдим инструментите, които трябва да използваме, за да постигнем тези цели. Второ, изправени сме пред нов тип заплахи - кибератаки, хибридни атаки и дезинформация", каза Шарл Мишел.

Шарл Мишел: Изправени сме пред нов тип заплахи

Изпълнението на Стратегическата програма за периода 2019-2024 г. продължава да бъде основен приоритет на лидерите от Европейския съвет, потвърди министър-председателят Бойко Борисов след днешните разговори. И отново подчерта, че плановете на НАТО трябва да се актуализират.

"Много пъти съм казвал, за радост сега все повече се приема да се актуализират плановете на НАТО и че не е необходимо една държава да има абсолютно всичката техника, която има на пазара", коментира премиерът Борисов.

А като цяло министър-председателят акцентира върху ползите от близкото сътрудничество между ЕС и НАТО, както и укрепването на взаимоотношенията с ООН и ключови регионални партньори.
 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.