Всички пристигащи в страната трябва да се подложат на двуседмична самоизолация

Израелските граждани, пристигащи от чужбина, имат възможност да "избегнат" карантината съобщава „Ройтерс”. За целта те трябва да носят проследяваща гривна, която се явява алтернатива на двуседмичната самоизолация в хотели. Така властите ще могат да проследят дали карантинираните нарушават задължителната изолация, наложена заради пандемията от COVID-19.

Израел вече ползва имунизационни паспорти

Пилотната програма започна в понеделник със 100 проследяващи системи, които бяха поставени на летище „Бен Гурион” в Тел Авив, където пътникопотокът намаля драстично заради въведените заради коронавируса рестрикции. Пристигащите от чужбина израелци са принудени да отсядат в хотел, като престоят им е за сметка на правителството. Сега обаче гривните дават право на самоизолация вкъщи.

ЕС въвежда единен номер за ваксинираните и преболедувалите COVID-19

Проектът с проследяващите гривни е на израелското здравно министерство. Ако се окаже успешен, от компанията производител са готови да произведат хиляди устройства. Процедурата за получаване на проследяваща гривна е опростена - вписват се паспортните данни и устройството подлежи на връщане след периода на карантина.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.