Знамената на федерални сгради в САЩ са свалени наполовина след стрелбата в Индианаполис

Насилието с използване на огнестрелни оръжия наранява душата на американската нация, каза Джо Байдън в изявление, като нареди знамената на федералните обществени сгради да бъдат свалени наполовина, предаде Асошиейтед прес. "Твърде много американци умират от насилие всеки ден", заяви с тъга президентът демократ след нападението, при което загинаха 8 души.

Стрелбата в град Индианаполис, известен с автомобилните си състезания, последва поредица от подобни трагедии през последните седмици, които периодично съживяват дебата за засилване на контрола над огнестрелните оръжия, отбелязва АФП.

Осем убити при масова стрелба в Индианаполис (ВИДЕО+СНИМКИ)

В началото на април Байдън определи насилието с използване на огнестрелни оръжия като "епидемия" и "международен позор" и обяви мерки за контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ. Те обаче са ограничени поради трудността да бъде убеден Конгреса да приеме по-смели решения, имайки предвид малкото мнозинство на Демократическата партия. Мнозина американци държат на правото да притежават оръжията си и дори купуваха повече след началото на пандемията.

Ученик откри огън срещу полицаи в гимназия в Тенеси (ВИДЕО+СНИМКИ)

Полицията в американския град Индианаполис идентифицира извършителя на нападението срещу обект на куриерската компания "ФедЕкс" като млад мъж, на възраст между 20 и 30 години, предаде Асошиейтед прес. Началникът на полицията Рандал Тейлър подчерта, че много от служителите в обекта, където беше извършено снощното нападение, са от сикхската общност.
Тейлър направи това изявление в хотел, където членове на семействата очакват новини за близките си. Той добави, че ще остане с тях, докато получат повече информация.

Източник: БТА