Това показва статистика на Световната здравна организация

Само за една година над 745 000 души са починали вследствие на преумора и преработване. Това показва статистика на Световната здравна организация.

При хората, които работят над 55 часа седмично, рискът от сърдечен удар е с 35% по-висок, а опасността от смъртен случаи вследствие на сърдечни проблеми се увеличава с около 17%, показват данните на СЗО. Причината - високи нива на стрес.

СЗО препоръчва допустимо количество сол в храната

„Той натоварва сърцето. Ясно е, че стресовата ситуация всъщност е рисков фактор и стресът е свързан с по-голяма заболеваемост, а за съжаление и със смъртност”, казва д-р Валери Гелев, който е началник на Клиника по кардиология в болница „Токуда”.

Близо 75% от починалите са мъже на средна възраст - най-уязвимата група.

„Сам по себе си мъжкият пол е рисков фактор, защото е добре известно, че артеросклерозата се развива по-бързо при мъжете. Основните рискови фактори са високо кръвно налягане, диабет, нарушение в обмяната на холестерола и липидите, както и тютюнопушенето”, посочва още Гелев.
В случай на тежък работен график, не трябва да пренебрегваме и психическото здраве. „Преумората може да доведе до хронична умора, а тя може да доведе до изтощение.

Как да се храним, ако имаме високо кръвно

Изтощението може да доведе пък до прегаряне, дори до тежки фатални физически заболявания”, категоричен е психотерапевтът д-р Димитър Тенчев.

Той съветва да внимаваме за следните симптоми и състояния: „Когато изпитваме непрекъснат стрес и прилив на адреналин, които водят до тази преумора. Когато се будим с топка в слънчевия сплит, когато се чувстваме непрекъснато потиснати, демотивирани и животът ни се превръща в монотонен филм”.

Специалистите са категорични - контролът на стресовата среда е ключов за здравето ни. „Добре е да се намери начин този стрес да бъде по някакъв начин регулиран като натоварване и да се намери начин за разтоварване от него”, казва д-р Валери Гелев.

„Работата ни трябва да бъде балансирана с личния ни живот и с времето, което е изцяло и само за нас”, посочва д-р Димитър Тенчев.