Кино и вино на филмовия фестивал

В името на добрия вкус, вече десет години екипите на София Филм Фест и Домейн Бойар предлагат на публиката едно от най-изкушаващите събития на фестивала - Кино гурме.

Филмовата селекция на Кино гурме тази година е много специална и изтънчена. И както обичаят на Кино гурме повелява – вкусът към доброто кино и култа

Тази година ще видим три страхотни филмови творби, всяка от тях съчетани с различни вина, носители на престижни отличия от международни конкурси, специално селектирани за гурме програмата. Така, ако по време на филма ви се допие вино, което е много вероятно, може да имате в ръката си чаша, пълна с аромати и вкусове, които ще допълнят удоволствието ви от доброто кино и уютното гостоприемство на Дома на киното.

Във филма "Ловци на трюфели" на режисьорите Майкъл Дуек и Грегъри Кършоу се разказва за група възрастни мъже, които търсят изключително редките и скъпи бели трюфели дълбоко в горите на Пиемонт, Италия. Въпреки усилията на съвременните технологии, трюфелите остават все така неподвластни на опитите за култивиране. Мъжете се ръководят от традиции предавани през поколенията, но и от носовете на своите ценни кучета. Те живеят простичък живот, извън забързаното градско ежедневие, в хармония с верните им животни и с прекрасната природа, която напомня приказни рисунки.

В резултат на промяната на климата, обезлесяването и липсата на млади хора, които да продължат традицията, тайните на „ловците на трюфели“ стават все по-трудни за разкриване. Но всъщност тези възрастни мъже притежават нещо много по-важно от умението да откриват ценния деликатес – те знаят какво е нужно за един богат и пълноценен живот.

Следващото предложение в селекцията Кино гурме на София Филм Фест е от 1966 та година – филмът "Листопад" на режисьора Отар Йоселиани.

Връчиха наградите "Еми": Кои са победителите (ВИДЕО)

Когато младият технолог Нико започва работа във винзавод, той е предупреден да избягва обвързвания с колегите си. Млада жена се опитва да флиртува с него, след което Нико става жертва на бандит, който също си пада по нея. Междувременно в завода се подготвят да бутилират вино от нова бъчва, но Нико предлага на своя началник да не прави тази грешка – виното не става! Шефът обаче е твърдо решен да го пусне на пазара, което води до поредица от сблъсъци.  

В лентата "Името на лозята" на режисьора Шон Чистерна се разказва за изтормозен мъж, който осъзнава, че преживява кризисен период в живота си и решава да се върне в родния си град в Италия, за да се опита да открие кои са истински важните ценности в живота му.

Връчиха телевизионните награди БАФТА (ВИДЕО)

Там той решава да възроди старото лозе на дядо си и да възобнови правенето на вино, като по този начин дава шанс на малкото градче Ачеренца да работи за бъдещето си, като заедно с това успява да възстанови прекъснатите връзки със семейството си.Главната роля е поверена на чаровния Джо Пантолиано.