Разговор с невролога д-р Сашка Желязкова

Възможни са неврологични усложнения след COVID-19. Успешното излекуване понякога слага началото на неврологични заболявания, с които трябва да се бори пациентът. 

"Около 1/3 от преболедувалите COVID-19 развиват някакво неврологично състояние", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS неврологът д-р Сашка Желязкова от "Александровска" болница. 

Тя добави, че след прекарване на заболяването остават симптоми, които нарушават качеството на живот в пациента и те изискват грижи и рехабилитация. Много от тях се оплакват от замайване, световъртеж, загуба на памет, обоняние.

"От прегледа и изследванията, които се провеждат на пациента, зависи как ще се развият тези симптоми, но те обикновено имат добра прогноза. Все още не ясно какъв период от време обхваща постковид синдрома", заяви още специалистът.

"Поне три пъти се увеличава риска от инсулт при заболелите от COVID-19, това включва и по-млади хора, но най-рискови са пациенти с предходни състояние като диабет, затлъстяване, високо кръвно, висок холестерол", разясни д-р Желязкова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.