Показателят е по-нисък от ефективността на ваксините срещу досегашните варианти

Бустерната доза е около 80% ефективна срещу Омикрон, според предварителните данни. Това обявиха британски учени, изследващи новия вариант на коронавируса. Показателят е по-нисък от ефективността на ваксините срещу досегашните варианти. Но въпреки това би трябвало да предоставя значителна защита.

Проф. Витанов за Омикрон: През февруари вече ще имаме проблеми

Учените от „Импириъл Колидж” в Лондон уточняват, че моделите им са базирани на първоначални данни и имат висок риск за отклонения. По-точна информация се очаква през януари. От екипа казват, че все още не може да се направи заключение дали Омикрон предизвиква по-леко, или по-тежко заболяване, в сравнение с досегашните варианти.

Одобриха ваксина срещу COVID-19 за спешна употреба

„Това, което наблюдаваме, е изключително бързо разпространение на новия вариант. Такива са данните и от Южна Африка. Дори хора, които са внимателни в действията си, се заразяват. Затова очаквам да се разпространи бързо и тук. Моето предположение е, че пикът също ще дойде по-бързо от досегашните. Но засега това е само хипотеза”, посочи главният експерт на британското правителство Крис Уити.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов