Това ще бъде 72-то издание на фестивала

„Берлинале“, първият голям европейски филмов фестивал за годината, ще се проведе следващия месец присъствено, потвърдиха организаторите, точно когато се очаква вълната от Омикрон да достигне своя пик в Германия.

Изненадващо за някои наблюдатели, които очакваха за втора поредна година фестивалът да се проведе онлайн, „Берлинале“ обяви програма с 18 филма в конкурсната програма. Тя включва нови филми на французите Франсоа Озон и Клер Дени, сценаристката на "Карол" Филис Наги и предишния победител Паоло Тавиани от Италия.

ЗА ПРЪВ ПЪТ СЛЕД 4 ГОДИНИ: "Оскарите" отново ще имат водещ (ВИДЕО)

Очаквайки хиляди гости от цял свят, директорите на фестивала Мариет Рисенбек и Карло Чатриан заявиха на виртуална пресконференция, че са изготвили план с държавните здравни власти за 72-то издание. Той включва по-кратка програма, изисквания към участниците да са ваксинирани или да са се възстановили от Covid-19 и по-малка публика, за да се осигури безопасността на участниците.

"Решихме да преминем към фестивал с присъствие, защото наистина вярваме, че колективното преживяване е в центъра на един филмов фестивал", каза Чатриан.

„Берлинале“, който заедно с Кан и Венеция се нарежда сред най-значимите европейски кинопрегледи, ще се проведе между 10 и 20 февруари. Но прожекциите за репортери, критици и участници от индустрията са съкратени до седем дни, последвани от четири дни филми за широката публика.

Гилдията на продуцентите награждава Джордж Лукас и Катлийн Кенеди

Кината и театрите в Германия все още работят, но повечето големи събития и панаири в страната са отменени, за да се ограничи разпространението на вируса.

Съобщението беше направено в момент, когато броят на новите случаи на Covid-19 в Германия за първи път надхвърли 100 000 за ден, а министърът на здравеопазването Карл Лаутербах прогнозира, че настоящата вълна от заразени ще достигне своя връх "в средата на февруари".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.