Инцидентът стана през нощта на гара „Илиянци”

Задържаха единия машинист от катастрофата между два влака, станала рано тази сутрин. С белезници е машинистът, който не се е съобразил със сигнализацията преди инцидента.

Той и неговият помощник, както и другите двама машинисти от втората влакова композиция, са дали проби за алкохол и наркотици на място. Те са били отрицателни. При повторното даване на проби, едната реагирала положително да употреба на наркотици. По информация на NOVA става въпрос за амфетамини.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Инцидентът с два товарни влака стана малко след 03:00 часа сутринта. Двете товарни композиции тръгнали едновременно. Но единият машинист без разрешителен сигнал.

„Дава се редовен изход, дежурният ръководител движение го изпраща. Но в 9-ти коловоз локомотивният машинист се заблуждава и тръгва и той. Сигналът не е бил за него”, обясни д-р инж. Бойчо Скробански от Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

„В изходната стрелка двата локомотива се удрят странично, в следствие на което дерайлират. И двете композиции са били празни”, обясни Кирил Костадинов, главен ревизор по безопасността на транспорта НКЖИ.

Два влака се сблъскаха на гара Илиянци (ВИДЕО+СНИМКИ)

Няма пострадали хора при инцидента. Но има материални щети. От „Булмаркет” заявиха, че една от вероятните причини е „грешка във видимостта на единия машинист". От фирмата са започнали дисциплинарна проверка.

„Ако данните се потвърдят, най-тежкото наказание, което може да получи, е дисциплинарно уволнение, а паралелно с това вероятно ще понесе и имуществена отговорност за щетите”, заяви Светослав Първанов от „Булмаркет”.

И двамата машинисти са с дългогодишен опит.

Часове наред кранове се опитваха да върнат локомотивите в правия им път.

Това не е първият инцидент, в който участват влакове на „Булмаркет”.

„Не е в първият инцидент с „Булмаркет”, както не е и единствен с жп превозвачите. Но дори и един инцидент може да означава много, ако е като този в Хитрино”, коментира Първанов.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.