Всяка година символичното животно се свързва с определен елемент (цвят)

На 1 февруари 2022 г. Китай и други азиатски страни празнуват Нова година по китайския календар, която тази година ще премине под знака на Черния воден тигър.

Точно в 18 часа българско време в Китай си честитиха новата година. Посрещнаха я с фойерверки, за да изгонят злото и да поканят доброто.

Нели Нанова е преподавател по китайски език. Живяла е в Китай 10 години.

„Фойерверките са символ на изгонването на лошите духове”, обяснява тя.

От опит знае, че посрещането на новата година е най-важният празник за китайците.

„Обикновено първия ден от китайската нова година е първият ден, от първия месец на китайския лунен календар. Тогава се счита че луната е пълна. Така и домът и къщата трябва да са пълни”, допълва Нанова.

Така най-важното за празнуващите днес е да са заедно със семейства си. Независимо колко далеч от родината си са.

Китайският календар се основава на 12-годишен зодиакален цикъл (плъх, бик, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе), както и на древнокитайската натурфилософска идея за съжителството на петте елемента и цветовете, свързани с тях: дърво (синьо-зелено), огън (червено), земя (жълто), метал (бяло), вода (черно).

Всяка година символичното животно се свързва с определен елемент (цвят). Един елемент (цвят) действа в продължение на две години - през първата година има активна енергия (Ян), а през втората - пасивна енергия (Ин).

Първоначално Новата година са празнували предимно земеделците. На този ден те са отбелязвали края на сезона на полската работа, изказвали са благодарността си за получените дарове и са си пожелавали късмет и благоденствие през следващата година.

Според древна китайска легенда в началото на всяка нова година чудовището Ниен се е появявало и е всявало ужас сред хората. Един мъдрец ги посъветвал да го изплашат с червени хартиени фенери и силно пляскане с ръце, от което по-късно се развива традицията да се изстрелват фойерверки и конфети.

На Лунната Нова година: Виетнамците почитат "кухненските богове" (ВИДЕО)

Първоначално празникът е наричан Нова година, а впоследствие Чундзие или Пролетен фестивал. След Синхайската революция (1911-1912 г.), когато в страната се установява република, Китай преминава към григорианския календар, но жителите му традиционно продължават да празнуват Нова година по китайския календар.

Китайците обръщат специално внимание на молитвите и почитането на боговете. В навечерието на Нова година се смята, че е важно да се посрещнат боговете, които слизат от небето. Домовете се украсяват с червени фенери, както и с калиграфски надписи върху червена хартия с новогодишни пожелания. Китайският йероглиф за "щастие" обикновено се поставя на рамката на вратата.

Подаръците също са важни за празника според китайската традиция. Първо те се поднасят на възрастните хора, а след това на децата.

Младите често получават за късмет червени пликчета с пари. В по-съвременния вариант на традицията членове на семейства и приятели си разменят виртуални червени пликчета.
Неизменни за празника са фолкорните чествания, съпроводени от традиционни представления като танц на лъва и танц на дракона. Новогодишните празненства приключват след Фестивала на фенерите на петнадесетия ден от първия месец на лунния календар.
 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА